Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

31/07/2023 - 12:40

Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε τα Ηφαίστεια»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους φίλους του να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μικροί ηφαιστειολόγοι συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε τα Ηφαίστεια» την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 10:00 π.μ.

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ας γνωρίσουμε τα Ηφαίστεια» τα παιδιά καλούνται να ταξιδέψουν νοερά εκατομμύρια χρόνιο πίσω στο γεωλογικό παρελθόν της Λέσβου, του Αιγαίου και του ελληνικού χώρου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, όπως το φαινόμενο της ηφαιστειότητας.

Τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και βρίσκουν τη σχέση των ηφαιστείων με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, γνωρίζουν τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου, τα ηφαιστειακά πετρώματα και τις ηφαιστειακές δομές, τις θερμές πηγές και τη γεωθερμία. Βήμα-βήμα ανακαλύπτουν όλες τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των σημερινών ηφαιστειακών τοπίων, γνωρίζουν τους ηφαιστειακούς γεώτοπους, το ηφαιστειακό τόξο της Ελλάδας, την παγκόσμια κατανομή των ηφαιστείων και τον τρόπο δημιουργίας τους. Καταθέτουν τις προτάσεις για αξιοποίηση της γεωθερμίας, των θερμών πηγών και των ηφαιστειακών δομών της Λέσβου σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Συζήτηση για το φαινόμενο της ηφαιστειότητας με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής εφαρμογής του Μουσείου «Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου».
  • Συζήτηση για βασικές έvνoιες όπως δομή της γης, λιθοσφαιρικές πλάκες, ηφαίστεια, λάβα, μάγμα ηφαιστειακά πετρώματα, ηφαιστειακοί γεώτοποι, γεωθερμία, θερμές πηγές κ.ά.
  • Συλλογή πληροφοριών από τα εκθέματα και τις μακέτες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου για τα ηφαίστεια, τα ηφαιστειακά πετρώματα , το φαινόμενο της ηφαιστειότητας, τις θερμές πηγές, τη γεωθερμία.
  • Καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων στις ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες.
  • Σύνθεση των παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Καταγραφή προτάσεων για αξιοποίηση της γεωθερμίας, των θερμών πηγών και των ηφαιστειακών δομών της Λέσβου σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr,

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee