Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

18/05/2020 - 15:57

Ξεκίνησε η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

ΔΙΕΘΝHΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2020 * Ξεκίνησε η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου * ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ * 18-30 Μαΐου 2020*

Ξεκίνησε η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ» και το Μουσείο σας καλεί να γνωρίσετε το εντυπωσιακό πρώτο ΑΘΕΑΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ που ήρθε το φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εργασιών του. 

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 και θα υλοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 18 - 30 Μαΐου 2020. 

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» θέλοντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. 

Η ψηφιακή δράση «ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ» αφορά τη ροή ημερήσιων αναρτήσεων στη σελίδα του στο Facebook, με επιλεγμένα και σχολιασμένα εκθέματα των συλλογών του που δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό αλλά και άγνωστες στιγμές από την ανασκαφή, συντήρηση και ανάδειξή τους.

 

AΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ 1

Απολιθωμένος κορμός υποτροπικού καρποφόρου δένδρου ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Πρόκειται για μοναδικός το είδος του μουσειακό έκθεμα καθώς διατηρεί ακέραιο το ριζικό σύστημα του δένδρου.

Το εύρημα αποκαλύφθηκε το 2015 κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής Σιγρίου.

Βρέθηκε σε κακή κατάσταση λόγω της μακρόχρονης καταπόνησης του, που οφείλεται τόσο στη θέση του σε πολύ μικρό βάθος από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους όσο και στην έντονη τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αποσπάσθηκε με χρήση ειδικού νάρθηκα και συντηρήθηκε για σχεδόν 4 χρόνια στα εργαστήρια του Μουσείου με υπομονή, επιμονή και πολλές ώρες δουλειάς.

Παραδίδεται σήμερα στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των σωστικών επεμβάσεων καθαρισμού, συντήρησης, συγκόλλησης, ανασύστασης και αποκατάστασης.

Κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής -  Σιγρίου που διασχίζει την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη Δυτική Λέσβο, μεγάλος αριθμός απολιθωμένων κορμών μεταξύ των οποίων και γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί έχουν αποκαλυφθεί συντηρηθεί και διατηρηθεί στην φυσική τους θέση κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Ελλάδα.

Με την εφαρμογή  πρωτότυπης μεθοδολογίας και αυστηρών κανόνων  συντήρησης χιλιάδες απολιθωμένα τμήματα δένδρων, κλαδίσκοι και φύλλα αποκαλύφθηκαν, συντηρήθηκαν, μεταφέρθηκαν και αποτελούν πλέον τμήμα των συλλογών του Μουσείου.

 

Μοιράσου το άρθρο!