Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/08/2021 - 20:00

«Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Κιβωτοί Βιοποικιλότητας» - Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ανεμώτια Λέσβου

5η Γιορτή Αμπελουργίας 2021 “Άνεμος, Άμπελος & Οίνος”

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, ώρα 8 μ.μ.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου κύκλο εκδηλώσεων σε οικισμούς της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Κιβωτοί Βιοποικιλότητας» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 και ώρα 8 μ.μ., στα πλαίσια της 5ης Γιορτής Αμπελουργίας «Άνεμος, άμπελος και οίνος», στο Σχολείο της Ανεμώτιας.

Θα παρουσιασθεί η αξία των υγροτόπων της περιοχής Ανεμώτιας- Σκαλοχωρίου που συγκροτούν ένα μοναδικό άγνωστο θησαυρό για τη Λέσβο:  ο ποταμός Βούλγαρης και ο εποχικός υγρότοπος που σχηματίζει στην εκβολή του, η εκβολή Λαγκάδα και η εκβολή Κάμπος είναι μόνο μερικοί από αυτούς, η σημασία των οποίων ενισχύεται από το πραγματικά το εντυπωσιακό δίκτυο από «γκιόλια» (τεχνητές δεξαμενές νερού) που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή νερού στα κτηνοτροφικά ζώα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί επίσης το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  και των δυνατοτήτων που  δημιουργούνται για την ανάδειξη της Λέσβου ως ιδανικού προορισμού τόσο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όσο και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση σχολείων και πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής – και ιδιαίτερα των πουλιών-  μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η περιοχή της Δυτικής Λέσβου είναι ήδη διεθνώς γνωστή για τα σημαντικά είδη αναπαραγόμενων και διερχόμενων- μεταναστευτικών πουλιών που φιλοξενεί και αποτελούν ένα από τα βασικά κίνητρα για την επίσκεψη στο νησί μας ξένων ορνιθοπαρατηρητών.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

 

20.00

Έναρξη – Χαιρετισμοί εκ μέρους των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορεων

 

20.15

Γεωπάρκο Λέσβου – Δράσεις ανάδειξης των υγροτόπων και των προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής Λέσβου

Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών

 

20.45

Τα πουλιά των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου

Ελένη Γαληνού / Περιβαλλοντολόγος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

21.15

Παρεμβάσεις φορέων - Συζήτηση

 

21.45

Συμπεράσματα

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!