Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

23/08/2021 - 13:05

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ - Με επιτυχία η εκδήλωση στην Ανεμώτια - Τρίτη στο Σίγρι

Εκδήλωση

«ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Με επιτυχία η εκδήλωση στην Ανεμώτια

Αύριο η εκδήλωση στο Σίγρι

 

Στα πλαίσια της 5ης Γιορτής Αμπελουργίας «Άνεμος, άμπελος και οίνος» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 21 Αυγούστου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος». Η εκδήλωση στην Ανεμώτια ήταν η τρίτη του κύκλου παρουσιάσεων που οργανώνονται σε οικισμούς της ευρύτερης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου και πως η αξία αυτή μπορεί να είναι η βάση για την τοπική ανάπτυξη, μέσω της υποστήριξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος.

Μίλησε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες που  δημιουργούνται για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής ως προορισμού τόσο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όσο και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση σχολείων και πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσίασε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Στη συνέχεια η κα. Ελένη Γαληνού, περιβαλλοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε τους υγροτόπους της περιοχής Ανεμώτιας- Σκαλοχωρίου που συγκροτούν ένα μοναδικό άγνωστο θησαυρό για τη Λέσβο:  ο ποταμός Βούλγαρης και ο εποχικός υγρότοπος που σχηματίζει στην εκβολή του, η εκβολή Λαγκάδα και η εκβολή Κάμπος είναι μόνο μερικοί από αυτούς, η σημασία των οποίων ενισχύεται από το πραγματικά εντυπωσιακό δίκτυο από «γκιόλια» (τεχνητές δεξαμενές νερού) που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή νερού στα κτηνοτροφικά ζώα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συζήτηση για την προστασία των υγροτόπων της περιοχής αλλά και την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

 

2

Αύριο η εκδήλωση στο Σίγρι Λέσβου

«ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ & ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, ώρα 19.30

 

Στο Σίγρι θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 και ώρα 19.30 η τέταρτη εκδήλωση της σειράς του κύκλου παρουσιάσεων που οργανώνονται σε οικισμούς της ευρύτερης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους.

Ομιλητής στην εκδήλωση «Υγρότοποι & Δασικά Οικοσυστήματα της Δυτικής Λέσβου» θα είναι ο Δρ. Φίλιππος Αραβανόπουλος, Καθηγητής μοριακής γενετικής, Εργαστήριο Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασικών Ειδών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τακτικό Μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα τις προστατευόμενες περιοχές, τις απειλές και την βιοπαρακολούθηση και θα αναφερθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα και στη Λέσβο, επικεντρώνοντας σε δύο ιδιαίτερα παραδείγματα από τη Δυτική Λέσβο και συγκεκριμένα  το κίτρινο ροδόδενδρο και τα δρυοδάση.

Θα παρουσιασθεί επίσης η αξία των υγροτόπων της περιοχής Σιγρίου που συγκροτούν ένα μοναδικό άγνωστο θησαυρό για τη Λέσβο:  ο ποταμός Τάψας και ο εποχικός υγρότοπος που σχηματίζει στην εκβολή του, ο ποταμός Τσιχλιώντας και ο εποχικός υγρότοπος που σχηματίζει στην εκβολή του, και τα έλη στις θέσεις Λίμενα και Φάρος είναι μόνο μερικοί από αυτούς, η σημασία των οποίων ενισχύεται από το πραγματικά το εντυπωσιακό δίκτυο από «γκιόλια» (τεχνητές δεξαμενές νερού) που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή νερού στα κτηνοτροφικά ζώα.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

19.30

Έναρξη – Χαιρετισμοί εκ μέρους των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορεων

19.45

Γεωπάρκο Λέσβου – Δράσεις ανάδειξης των υγροτόπων και των προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής Λέσβου

Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών

 

20.00

Προστατευόμενες περιοχές, απειλές και βιοπαρακολούθηση: κατάσταση στην Ελλάδα και δύο παραδείγματα από τη Δυτική Λέσβο, ροδόδενδρο, δρυς.

Καθ. Φίλιππος  Αραβανόπουλος / Καθηγητής μοριακής γενετικής, Εργαστήριο Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασικών Ειδών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τακτικό Μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας

20.30

Τα πουλιά των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου

Ελένη Γαληνού / Περιβαλλοντολόγος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

21.00

Παρεμβάσεις φορέων - Συζήτηση

Μοιράσου το άρθρο!