Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

04/06/2012 - 23:23

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Απολιθωμένο Δάσος

Κορυφώνονται την Τρίτη 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων,  τη μεγάλη γιορτή των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων οργανώνεται φέτος για ένατη συνεχή χρονιά από τα Γεωπάρκα όλης της Ευρώπης. Το Απολιθωμένο Δάσος, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, συμμετάσχει στον Εορτασμό με ποικίλες εκδηλώσεις

Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ και φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την καθιέρωση της, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ενθάρρυνση της δράση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO  επιδιώκει την  ευαισθητοποίηση και την προσωπική εμπλοκή των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του Τοπίου, των Φυσικών Μνημείων και της Γεωλογικής Κληρονομιάς του πλανήτη μας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

10:00 Παρουσίαση: «Γεωπάρκο Λέσβου: Ανάδειξη και αξιοποίηση της Φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου»

11:00 Περιήγηση: Περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

12:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μικροί Παλαιοντολόγοι: Ανασκαφή φυτικών απολιθωμάτων» - Εκπαιδευτικός χώρος Γεώραμα

13:00 Προβολή ντοκιμαντέρ: «Η Βιοποικιλότητα του Βορείου Αιγαίου»

Παραγωγή: Εργαστήριο Βιοποικιλότητας Πανεπιστημίου Αιγαίου

14:00 Προβολή ντοκιμαντέρ: «Aristotle’s lagοon» - Ντοκιμαντέρ του BBC το οποίο αποτελεί έναν ύμνο στη φύση και τη βιοποικιλότητα της Λέσβου.

Στον εορτασμό της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων συμμετέχουν 50 Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την μοναδική γεωλογική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, επικεφαλής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, προσκαλεί όλους τους φίλους του Απολιθωμένου Δάσους, τους επισκέπτες της Λέσβου και κυρίως τους νέους να συμμετάσχουν στις ποικίλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, να απολαύσουν τις ομορφιές της λεσβιακής φύσης και να ενημερωθούν για τη μοναδική φυσική και γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Απολιθωμένο Δάσος περιλαμβάνονται επιστημονικές ενημερώσεις, περιηγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τις περιοδικές εκθέσεις, δράσεις υπαίθρου στο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, αφιερώματα στα Γεωπάρκα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, προβολές ντοκιμαντέρ για το Απολιθωμένο Δάσος, τα ηφαίστεια αλλά και τη βιοποικιλότητα του Αιγαίου, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Μουσείο με την διοργάνωση  των παραπάνω εκδηλώσεων φιλοδοξεί  να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους σε θέματα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς, να συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ταυτότητας και να τονίσει την άμεση σχέση αυτών με το φυσικό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 22530-54434, 22510-47033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

------------------------------

Επίσης διαβάστε:

Μοιράσου το άρθρο!