Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

08/08/2011 - 13:56

Παρουσίαση βιβλίου Μιχάλη Καπιωτά στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Πρώτη παρουσίαση βιβλίου του Μιχάλη Καπιωτά «Άνθρωποι και Επαγγέλματα Χώροι και Καταστήματα του Μανταμάδου στις δεκαετίες ’50-’60»
Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι το βιβλίο του Μιχάλη Καπιωτά με τίτλο «Άνθρωποι και Επαγγέλματα - Χώροι και Καταστήματα του Μανταμάδου στις δεκαετίες ’50-‘60». Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται μια ιστορική αναφορά στα επαγγέλματα του Μανταμάδου τις δεκαετίες ’50 και ’60 και τις ιστορίες των ανθρώπων που συνδέονται με αυτά, αποτυπώνοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ζωή του χωριού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσακίρης, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος χαρακτήρισε το βιβλίο μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας του Μανταμάδου και διατήρηση της μνήμης των τοπικών κοινωνιών. Αναφέρθηκε ακόμη στη στενή συνεργασία του συγγραφέα με το Μουσείο με ποικίλες δράσεις στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και στα αποτελέσματα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή και του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΚΠΕ Ευεργέτουλα και του Μουσείου, όπου μαθητές από όλη την Ελλάδα που επισκέπτονταν το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στα πλαίσια πολυήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον Ιατρό κ. Μάκη Αξιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει και να διασώσει στοιχεία της τοπικής ιστορίας των δεκαετιών ’50 και ’60 του Μανταμάδου. Παράλληλα, ανάφερε πως το βιβλίο αποτελεί μια αστυγραφία και τόνισε τη σημασία του για τη διατήρηση μοναδικών πληροφοριών και ιστοριών από τους ίδιους τους ανθρώπους του Μανταμάδου, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν χαθεί.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Μιχάλης Καπιωτάς μίλησε για τα βιώματά του ως παιδί στο Μανταμάδο, βιώματα που τον οδήγησαν στην καταγραφή των επαγγελμάτων και των ιστοριών των ανθρώπων του χωριού. Μέσα από τις σελίδες του γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων του χωριού. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν άνθρωποι και καταστάσεις που σημάδεψαν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μια περίοδο που γεφυρώνει την παλιά εποχή με την σύγχρονη. Στο βιβλίο έχουν καταγραφεί πάνω από εκατόν πενήντα μαγαζιά και επαγγελματικές δραστηριότητες, άλλες κύριες και αποκλειστικές και άλλες δευτερεύουσες και συμπληρωματικές. Η καταγραφή δεν βασίστηκε πάνω σε έρευνα εγγράφων και αρχείων αλλά στηρίχθηκε κυρίως στη μνήμη ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή, στηρίχτηκε στη διάθεση των ανθρώπων να ξαναθυμηθούν, στηρίχθηκε στα υγρά μάτια αυτών που έφερναν στο νου το παρελθόν.

Μοιράσου το άρθρο!