Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

31/07/2017 - 17:20

«1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου - Η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Λέσβου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ημερίδα με θέμα «1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου - Η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Λέσβου». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού / Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης / Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η ημερίδα οργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2014 - 2020» και ειδικότερα του υποπρογράμματος «Πολιτισμός», του οποίου ο φορέας προώθησης στην Ελλάδα είναι το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Ελλάδας.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των πολιτιστικών φορέων τις Λέσβου για τις δράσεις πολιτισμού και τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους,  η υποστήριξη της διεύρυνσης κοινού ως μέσου προσέλκυσης του ενδιαφέροντος και βελτίωσης της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά πολιτιστικά και δημιουργικά έργα, καθώς και στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος της ήταν, επίσης, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, των καινοτόμων προσεγγίσεων της δημιουργίας αλλά και νέων τρόπων που θα διασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 100 περίπου εκπρόσωποι Μουσείων και Δημόσιων Φορέων Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της πολιτιστικής δημιουργίας στη Λέσβο.

Στο μήνυμα της η Υπουργός πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε "Οι επιδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από την τεχνογνωσία, την επιμόρφωση και μια κουλτούρα εξωστρέφειας και συνεργατικότητας που αποφέρουν στους οργανισμούς που συμμετέχουν, συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ελπίζω συναντήσεις όπως η σημερινή να επαναληφθούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευρύτερη εξοικείωση των πολιτιστικών φορέων της Λέσβου, με στόχο την μεγαλύτερη συμμετοχή και απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων."

Την ημερίδα χαιρέτισε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χρ. Καλογήρου, η οποία τόνισε Όλοι μας γνωρίζουμε και συχνά ακούμε ότι ο Πολιτισμός είναι και μπορεί πάντα κάτι περισσότερο να γίνει ως παράγοντας και συντελεστής ανάπτυξης. Για μας ο Πολιτισμός μας, κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα του τόπου μας, είναι η ταυτότητά μας. Αυτόν τον πλούτο της ιστορίας έχουμε την υποχρέωση και να τον αναδείξουμε και να τον “ανοίξουμε” στον κόσμο και να σκεφθούμε πως αυτό που έφτασε σε εμάς μέσα από την ιστορία μπορεί να προσθέσει στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων του τόπου μας.

Κάθε δράση λοιπόν, ιδέα ή πρωτοβουλία που αξιοποιεί αυτόν τον πλούτο της ιστορίας πρέπει διαρκώς να γίνεται αντικείμενο συζήτησης, ώστε να επεκτείνεται να πολλαπλασιάζεται και να δυναμώνει. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τον Πολιτισμό ειδικά σε ένα νησί όπως η Λέσβος που έχει μακρά ιστορία και έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στον Πολιτισμό του Αρχιπελάγους. Γι’ αυτό και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία ανάδειξής του με δράσεις και έργα υποδομής με χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πιστεύω ότι η συνεννόηση και ο συνδυασμός των δράσεων θα έχει πάντα κάτι περισσότερο να προσφέρει γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση που όπως λέει και η πρόσκληση είναι συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης έχει την ιδιαίτερη αξία της".

Χαιρετισμούς  απήφθηναν επίσης ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Χρ. Λεοντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σιγριανών Κα. Μ.Κατσούλη-Ρήγα και η εκπρόσωπος της ΟΛΣΑ κα Ε. Πιπερά.

Στην ημερίδα συμμετείχαν και παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης / Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπεύθυνη του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020 / Υποπρόγραμμα Πολιτισμός κα. Ειρ. Κομνηνού, ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου κ. Γ. Πλακωτάρης, ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Ν. Ζούρος, ο Πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας  του Παν. Αιγαίου Καθ. Χρ. Αναγνωστόπουλος, ο κ. Ανδρέας Λαπούρτας Προϊστάμενος Μουσείων του Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η κ. Λητώ Ντάκου Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Φεστιβάλ Μολύβου, ο Κλ. Τζανέτος Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης "οι Αστεγοι", ο Δρ. Γ. Κουρτζέλλης, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Λέσβου, η κα Ε. Δρεκόλια, ο κ. Μ. Ραλλίδης και η κα Γ. Ταπτά.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και φορέων της Λέσβου όπως η Κ Μ. Βαρτή-Ματαράγκα, Πρόεδρος του Σωματείου Το ΠΟΛΙΟΝ, ο κ. Ξεν. Μαυραγάνης Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος", η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου κ. Ε. Πίτσα , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου η Αναγέννηση κος. Φ. Βασίλογλου,  και πολλοί άλλοι.

Μοιράσου το άρθρο!