Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/05/2013 - 21:05

«Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν» - Διοργάνωση Ημερίδας στη Θεσσαλονίκη

«Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν» - Διοργάνωση Ημερίδας στη Θεσσαλονίκη

ign="center">«Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν»

Διοργάνωση Ημερίδας στα πλαίσια παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ Θεσσαλονίκη, Σάββατο 18 Μαΐου 2013

 

Ημερίδα με θέμα «Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η ημερίδα οργανώνεται στα πλαίσια παρουσίασης της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» η οποία θα φιλοξενείται στο ΝΟΗΣΙΣ μέχρι τις 30 Μαΐου 2013. Η έκθεση παρουσιάζει, μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές εφαρμογές, τις διεργασίες και τα αποτελέσματα των δυνάμεων που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και στοιχεία της ζωής στην περιοχή.

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, είναι η παρουσίαση σημαντικών οργανισμών που έζησαν κατά το παρελθόν στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη των απολιθωμάτων τους σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη αλλά και την εξέλιξη των περιβαλλόντων και οικοσυστημάτων στην περιοχή του Αιγαίου. Ιδιαίτερα θα τονιστούν τα απολιθώματα σημαντικών πρωτευόντων θηλαστικών, αλλά και τα φυτά και ζώα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών που αποτελούν το διεθνούς φήμης Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος επιστημονικών ημερίδων που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση «Αιγαίον - η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες διαλέξεις:

  • «Τα θηλαστικά του Αιγαίου: στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», από τον Επικ. Καθηγητή Παλαιοντολογίας Α.Π.Θ. Δημήτρη Κωστόπουλο
  • «Η εξέλιξη του ανθρώπου: τεκμήρια από το Αιγαίο», από τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας -Στρωματογραφίας Α.Π.Θ. Γεώργιο Κουφό
  • «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», από την Δρ. Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του  Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Κατερίνα Βασιλειάδου.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των παρευρισκόμενων στην περιοδική έκθεση «Αιγαίον - η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», καθώς και παρατήρηση σε ειδικά μικροσκόπια των μικροαπολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!