Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

11/08/2012 - 16:37

Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2012

Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2012

«Γεωπάρκα: Προστασία της φυσικής κληρονομιάς, διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, βιώσιμος τουρισμός και τοπική ανάπτυξη»  
Λέσβος, 3 έως 14 Σεπτεμβρίου 2012 
 
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν στη Λέσβο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων με αντικείμενο «Γεωπάρκα: Προστασία της φυσικής κληρονομιάς, διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, βιώσιμος τουρισμός και τοπική ανάπτυξη. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων οργανώνεται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 3 έως 14 Σεπτεμβρίου 2012.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με αντικείμενο των σπουδών τους τη διαχείριση γεωπάρκων, τους γεωτόπους, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, το γεωτουρισμό, καθώς και σε εργαζομένους σε Γεωπάρκα με πτυχίο στις γεωεπιστήμες.
Στο Θερινό Σχολείο θα παρουσιάσουν εισηγήσεις Καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και Καθηγητές από το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και ειδικοί επιστήμονες από την UNESCO.
Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου θα παρουσιασθούν παραδείγματα σχεδίων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από διάφορες χώρες του κόσμου και θα εξετασθούν οι προοπτικές τοπικής ανάπτυξης και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (εκπαιδευτικός, θαλάσσιος, περιπατητικός κλπ). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα περιλαμβάνονται θέματα προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης γεωτόπων και φυσικών μνημείων, η οργάνωση και λειτουργία γεωπάρκων, η σχέση μεταξύ προστατευόμενων περιοχών, της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης, τα γεωπάρκα ως εργαλεία τοπικής ανάπτυξης, οι μέθοδοι προσέλκυσης επισκεπτών και ευαισθητοποίησης νέων ανθρώπων, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η ανάπτυξη του γεωτουρισμού. 
Πρόκειται για το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο που διοργανώνεται στη Λέσβο. Η ευρεία διεθνής συμμετοχή από χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βραζιλία, Κίνα, Βενεζουέλα, Χιλή, Ιράν, Μαλαισία, Τουρκία κ.ά. και το ενδιαφέρον που υπήρξε για τα προηγούμενα Διεθνή Σεμινάρια, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση της Λέσβου ως τόπου πραγματοποίησης του Διεθνούς αυτού Θερινού Σχολείου σε ετήσια βάση. 
Η διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο, αναμένεται ότι θα συμβάλλει ώστε τα θέματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου, με σημαντική αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση.

Μοιράσου το άρθρο!