Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

15/05/2013 - 06:34

«Διεθνή Ημέρα Μουσείων» και «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι

«Διεθνή Ημέρα Μουσείων» και «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι

Μ

ια συναρπαστική Ημέρα Μουσείων υπόσχεται για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (www.lesvosmuseum.gr,  τηλ. 2253054434).

Πολλά και διαφορετικά προγράμματα για όλη την οικογένεια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα και με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, oι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιστημονική ξενάγηση στους ανανεωμένους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με αναφορά στα νεότερα ευρήματα που παρουσιάζονται την φετινή χρονιά στους επισκέπτες του Μουσείου και να συζητήσουν με το επιστημονικό προσωπικό και τους συντηρητές του Μουσείου που θα τους περιμένουν, τις τεχνικές ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ηφαίστεια και ηφαιστειακοί Γεώτοποι στο Γεωπάρκο Λέσβου» στα πλαίσια της οποίας αφού ενημερωθούν από την ειδική παρουσίαση θα γνωρίσουν μοντέλα ηφαιστείων και ηφαιστειακά πετρώματα στην αντίστοιχη εκθεσιακή ενότητα, θα αναζητήσουν ηφαιστειακές δομές στον μοναδικό κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, και θα πραγματοποιήσουν σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες  με την βοήθεια της διαδραστικής εφαρμογής «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα».

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ειδική παρουσίαση με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου, ένα εργαλείο για την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς και τη διαχείρισή της με στόχο την αειφόρο τοπική ανάπτυξη», ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Aristotle’s lagoon», το οποίο αποτελεί ένα ύμνο στη φύση και τη γέννηση των φυσικών επιστημών.

Τα εργαστήρια συντήρησης θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους, οι δε επιστήμονες - υπεύθυνοι και οι συντηρητές του μουσείου θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών, καθώς και για τον τρόπο που αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο – Ταρσανάδες και σκαριά», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ομοιώματα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα, κείμενα και φωτογραφίες από την ιστορία της ελληνικής ναυτικής παράδοσης. Οι μικροί φίλοι μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες & σκαριά» και να γνωρίσουν την ελληνική ναυτοσύνη, τη ναυτική και ναυπηγική ιστορία του Αιγαίου από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο έως σήμερα.

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το θέμα του φετινού εορτασμού που έχει επιλεγεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) είναι «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», θέλοντας ο εορτασμός να αποτελέσει ευκαιρία να τονισθεί η δημιουργικότητα και η ανανέωση των μουσείων ως φορέων μνήμης που μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνική αλλαγή. Σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του φετινού εορτασμού είναι να τονίσει τη συμβολή του στην ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου που συνέτειναν στην αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCΟ. Η ανάδειξη και προβολή των στοιχείων που συγκροτούν την τοπική ταυτότητα συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εορτασμός «Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων»

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα με τον  εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζουν οι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών στο Γεωπάρκο Λέσβου, να περιηγηθούν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνωρίζοντας τον κόσμο των απολιθωμάτων που τεκμηριώνουν την πλούσια βιοποικιλότητα που υπήρχε στη Λέσβο στο μακρινό γεωλογικό παρελθόν, αλλά και να περιηγηθούν διαδραστικά σε ένα «Υποτροπικό Δάσος 20 εκατομμυρίων ετών».

Ο εορτασμός υποστηρίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και την UNESCO και στη γιορτή αυτή συμμετέχουν Μουσεία από όλη την Ευρώπη». 

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!