Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

08/08/2012 - 05:28

Δράσεις Ανιχνευτών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Δράσεις Ανιχνευτών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

yle="text-align: justify; ">Ομάδες Ανιχνευτών από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται και το φετινό καλοκαίρι την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και συμμετέχουν σε εθελοντικές εργασίες. Η επίσκεψή τους πραγματοποιείται στα πλαίσια της Μεγάλης Δράσης Ανιχνευτών, της μεγάλης καλοκαιρινής τους κατασκήνωσης, η οποία αποτελεί το επισφράγισμα στην παιδαγωγική σημασία του προσκοπικού τους προγράμματος.

Δράσεις Ανιχνευτών από την Πάτρα και τη Μυτιλήνη

Στις 4 και 5 Αυγούστου ομάδα 35 Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας και του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας Σιγρίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι Ανιχνευτές περιηγήθηκαν αρχικά τα δύο τμήματα του Πάρκου Πλάκας και γνώρισαν τους απολιθωμένους κορμούς των δένδρων και τα ριζικά συστήματα 20 εκατομμυρίων ετών. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τον γιγαντιαίο κορμό του δένδρου της κανέλλας, περιμέτρου 13,7 μέτρων, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και τον κατακείμενο κορμό μήκους 14 μέτρων στην παράκτια ζώνη του Πάρκου.

Το πρόγραμμα των εθελοντικών εργασιών τους περιλάμβανε στη συνέχεια καθαρισμό απολιθωματοφόρων θέσεων και συντήρηση απολιθωμάτων, ιστάμενων και κατακείμενων απολιθωμένων κορμών αλλά και ριζικών συστημάτων.

Οι Ανιχνευτές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο ενημερώθηκαν για τη  δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους όπου γνώρισαν τα ευρήματα απολιθωμένων φυτών της Λέσβου και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι δήλωσαν οι Ανιχνευτές μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και βιώσαν το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας καθώς και μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο.

Δράσεις Ανιχνευτών των Συστημάτων Βριλησσίων, Περισσού και Χαλανδρίου

Ανιχνευτές των Συστημάτων Βριλησσίων, Περισσού και Χαλανδρίου συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας Σιγρίου στις 5 και 6 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Πάρκο Πλάκας ενημερώθηκαν για την σημασία των εργασιών καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων ενώ παράλληλα, γνώρισαν τη μεθοδολογία μηχανικού καθαρισμού των απολιθωμάτων. Στην συνέχεια συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων, οι Ανιχνευτές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Μετά το τέλος της επίσκεψής τους στο Απολιθωμένο Δάσος όλες οι ομάδες Ανιχνευτών, πλήρως ικανοποιημένοι από τις εργασίες τους, δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους σε εργασίες προστασίας ενός φυσικού μνημείου, όπως το Απολιθωμένο Δάσος, ήταν μια μοναδική εμπειρία και υποσχέθηκαν να το επισκεφτούν ξανά σύντομα.

 

Μοιράσου το άρθρο!