Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/08/2013 - 06:47

Εγκαίνια έκθεσης: Αρχαία λοτομεία της Λέσβου, Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αρχαία λατομεία της Λέσβου» το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ξεναγεί το κοινό στα αρχαία λατομεία του Γεωπάρκου Λέσβου, μνημεία της φύσης και του ανθρώπου, τα οποία αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου στο πέρασμα του χρόνου και τα οποία σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν ως σημαντικές θέσεις ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό το οποίο είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας της Δρ. Μυρσίνης Βαρτή – Ματαράγκα και του Δρ. Διονύση Ματαράγκα, Γεωλόγων του ΙΓΜΕ, το οποίο προέκυψε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαία λατομεία Αιγαίου: καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη» του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που υλοποιήθηκε μετά από ειδική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου Λέσβου, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η παρουσίαση της έκθεσης για τα αρχαία λατομεία της Λέσβου. Παράλληλα τόνισε τη σημασία διάσωσης αυτών των χώρων, μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται άγνωστες πληροφορίες για τη λειτουργία τους, την αρχιτεκτονική, την ιστορία και χρήση των υλικών, την τεχνολογία τους.

Ακολούθως η Δρ. Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, παρουσίασε στο κοινό τα κυριότερα λατομεία της Λέσβου, πάνω στα οποία έχουν αποτυπωθεί τα ίχνη της εξόρυξης της πέτρας από τον άνθρωπο. Παράλληλα παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας πεδίου αλλά και πρωτογενές φωτογραφικό υλικό που προέκυψε κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών υπαίθρου κατά τη διάρκεια μελέτης των σημαντικών αυτών μνημείων της φύσης και του ανθρώπου.

Ο Δρ. Διονύσης Ματαράγκας, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και τη χρήση των υλικών των λατομείων αλλά και τη σημασία τους για την ανθρώπινη ζωή, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό τομέα του φυσικού τοπίου και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τη Δρ. Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα και τον Δρ. Διονύση Ματαράγκα. Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία λατομεία της Λέσβου μέσα από το ενημερωτικό υλικό και τα επεξηγηματικά κείμενα αλλά και να παρατηρήσουν δείγματα υλικών που οι αρχαίοι έπαιρναν από τα λατομεία και χρησιμοποιούσαν για τις κατασκευές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr. Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά Δευτέρα έως Σάββατο 9.00-18.00 και Κυριακή 10.00-18.00.

Μοιράσου το άρθρο!