Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/01/2019 - 19:35

Εκδήλωση κοπής Βασιλόπιτας και Απολογισμού Δράσεων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Mε μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 η εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας και τον απολογισμό δράσεων για το έτος 2018 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε μια κατάμεστη αίθουσα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Διοικητικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Πύραρχος Ν. Μπαμπάκος, ο Διοικητής ΤΕΘ Άντισσας Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Χ. Αμανάκης ως εκπρόσωπος του Διοικητική της 98 ΑΔΤΕ, η κα. Ν. Κανελοπούλου Διοικήτρια Λιμενικού Σταθμού Σιγρίου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Α. Καλάργαλης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Αικ. Στρατάκη, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Π. Παπαρίσβας, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου κ. Σ. Μπαλάσκας και μέλη των Συστημάτων Προσκόπων Λέσβου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου κ. Π. Καρέκος, εκπρόσωπος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού - Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης, εκπρόσωποι συλλόγων της Λέσβου, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Ν. Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, την οποία σηματοδότησαν οι δράσεις εξωστρέφειας που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τη διεθνή προβολή του.
Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Ν. Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2018 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του για τo 2019 και αναφέρθηκε στους στόχους για τη νέα χρονιά.
Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Απολογισμός δράσεων 2018
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιώντας την εγκεκριμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο στρατηγική ανάπτυξης, ολοκλήρωσε το 2018 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και πλούσιο απολογισμό δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ειδικότερα το Μουσείο, τα υπαίθρια του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και Πλάκας και το θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.
Το Μουσείο κατάφερε με επιτυχία να λειτουργήσει το 2018 ως φορέας ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Λέσβο, καταφέρνοντας άριστα να εκπληρώσει το θεσμικό του ρόλο.
Τη χρονιά που πέρασε το Μουσείο υλοποίησε σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου υλοποιεί την Πράξη «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη», κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου που υλοποιεί το Υποέργο 6 «Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων» της Πράξης «Κατασκευή - Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου», του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 2,025 MW στη θέση ‘’Ακρόχειρας’’ της Τοπικής Κοινότητας Σιγρίου», του νέου έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου, του έργου «GEO-IN / Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα – Geotourism in insular Geoparks», του έργου «RURITAGE – Rural regeneration through systemic heritage-led strategies» και πολλά ακόμη ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου μέσα από μεγάλες εκθέσεις που οργάνωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τη μεγάλη περιοδική έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Σικάγο των ΗΠΑ, την έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, την έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη και την έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη.
Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.
Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά ξένα Πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.


Βραβεύσεις
Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικού διπλώματος σε φορείς και συλλόγους για την υλοποίηση δράσεων που συνέβαλαν στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου καθώς και σε σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου.
Ειδικότερα, δόθηκαν τα κάτωθι τιμητικά διπλώματα:
Ίδρυμα Ευγενίδου
Επιμελητήριο Λέσβου
Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου
2o Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης
3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης
5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας
Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Αιγαίου
Σύλλογος Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners
Lesvos Ride
Εξωραϊστικό - Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Σιγριανών «ΤΟ ΣΙΓΡΙ»
Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης (Αθήνας)
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.
Ειδικά τιμητικά διπλώματα δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς Μιχάλη Ανδρεαδέλλη, Νίκη Ταστάνη και Βικτωρία Παντελλέλη, στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, το Δημοτικό Σχολείο Κεραμίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σιγρίου, το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους μαθητές Γαγάνη Κλειώ, Κεχρινιώτη Μαρία Νεφέλη, Κεχρινιώτη Παναγιώτη, Κουκούλα Παρασκευή, Γαλή Ευστράτιο, Πετσίδη Ευαγγελία, το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και τους μαθητές Παπαρίσβα Φώτιο και Ζούρο Καρδάτο Κωνσταντίνο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μυτιλήνης, τους μαθητές Ρέγα Δήμητρα Κλεοπάτρα, Καρέκο Γιώργο, Βαλιάκο Χρήστο, Κυριακίδη Γρηγορηλία, Ζούρο-Καρδάτο Κωνσταντίνο, Παππά Γιώργο και Πασπάτη Γιάννη για τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Κατασκήνωση Γεωπάρκων.

Μοιράσου το άρθρο!