Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

15/07/2013 - 20:08

Εκδήλωση στον Πολιχνίτο για το Γεωπάρκο Λέσβου

ign="center">«Η ένταξη της Λέσβου στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO»

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μπάλος» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μπάλος» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας - Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Λέσβο με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Στρατής Νικέλλης αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και τις ευκαιρίες και δυνατότητες που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τόσο η περιοχή του Πολιχνίτου όσο όλες οι περιοχές της Λέσβου για την προβολή και τουριστική τους ανάπτυξη.

Ακολούθως ο Αν. Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO» και παρουσίασε τα στοιχεία που συνέβαλλαν στην αναγνώριση της Λέσβου ως Γεωπάρκου από την UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης και παρουσιάζοντας παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο, αναφέρθηκε στο γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της και τα στοιχεία που συγκροτούν το Γεωπάρκο Λέσβου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις ενδιαφέροντος σε όλη τη Λέσβο που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης επισκεπτών αλλά παραμένουν ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό, χωρίς σήμανση και χωρίς προβολή καθώς τις δράσεις και εκείνες που είναι απαραίτητες προκειμένου το Γεωπάρκο Λέσβου να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού, των Μουσείων, και των πολιτιστικών σωματείων ώστε να εκπληρωθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, προκειμένου να μην χαθεί η μεγάλη αναπτυξιακή δυνατότητα που προσφέρει η αναγνώριση για την Λέσβο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Στρατής Νικέλης παρουσίασε διαδρομές στα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής Πολυχνίτου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου κ. Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, η  Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιχνίτου «Ο Μπάλος», κάτοικοι του Πολιχνίτου και της Λέσβου αλλά και φίλοι του Συλλόγου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των συμμετασχόντων για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται σε βασικούς τομείς της λεσβιακής οικονομίας αλλά και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Λέσβου μετά την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Συλλόγου ο Μπάλος Μεταξίας Συκκά – Καλαθά.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!