Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

06/04/2012 - 17:43

Εκπαιδευτικές δράσεις για το Απολιθωμένο Δάσος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης

yle="text-align:justify;">Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης σχολείων της Θεσσαλονίκης για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Σε μια πρωτότυπη δράση του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις 30 Μαρτίου και 2 Απριλίου οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης, στο Τριάδι. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το Απολιθωμένο Δάσος με τη βοήθεια της διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής που έχει σχεδιάσει το Μουσείο ειδικά για μαθητές, μέσω φωτογραφιών και παιχνιδιών. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό στις παρουσιάσεις, συζητώντας και θέτοντας εύστοχες ερωτήσεις, τόσο για το Απολιθωμένο Δάσος και τη δημιουργία του, όσο και για θέματα που αφορούν στα ηφαίστεια, στην εύρεση απολιθωμάτων και στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Μετά από την περσινή εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών της Θεσσαλονίκης για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, στην οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 1.500 μαθητές και 53 εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από εννέα σχολεία, φέτος ακόμη περισσότερα σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη δράση του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, το Απολιθωμένο Δάσος παρουσιάστηκε συνολικά σε περίπου 1.200 μαθητές, του 1ου Γυμνασίου Χαριλάου, του 1ου Γυμνασίου Μίκρας, των Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων Δελασάλ και Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδης, των 21 και 109 Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης (Θεοχ. & Μ. Μαναβή) και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης, ενώ επισκέψεις σε πολλά άλλα σχολεία είναι προγραμματισμένες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Υπεύθυνη για τη δράση είναι η Δρ. Κ. Βασιλειάδου, Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος του Μουσείου.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές της συμπρωτεύουσας έχουν έτσι την ευκαιρία να περιηγηθούν στο εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο της Λέσβου, να γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, καθώς επίσης και τις διεργασίες που οδήγησαν στην απολίθωσή τους.

Στόχος της δράσης είναι να συστήσει το μοναδικό γεωλογικό και φυσικό μνημείο της Λέσβου σε παιδιά και εκπαιδευτικούς της συμπρωτεύουσας, αλλά και να τους πληροφορήσει για τη σημασία του στην κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών. Η ενημέρωση πολλών τάξεων οδηγεί σε συζητήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στα σύγχρονα οικοσυστήματα, πολλές από τις οποίες αποδεικνύονται μέσω της μελέτης του Απολιθωμένου Δάσους. Οι μαθητές έτσι προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο φυσικό περιβάλλον η απερίσκεπτη συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου. Παράλληλα, η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους έξω από τα όρια της Λέσβου στοχεύει στο να προσφέρει κίνητρα σε σχολικές ομάδες να επισκεφτούν το Μουσείο και τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και το φυσικό πλούτο του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο!