Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

15/08/2012 - 17:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μυστικά της Άμμου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μυστικά της Άμμου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 
Μυστικά της άμμου: Aνακαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά στο μικρόκοσμο της παραλίας 
 
Παρασκευή 17 και Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 ώρα 10.00
 
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετέχουν οι μικροί Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους στη νέα πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται αυτό το καλοκαίρι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Μυστικά της άμμου: Τι μπορούμε να βρούμε μέσα στην άμμο από την παραλία του Σιγρίου». 
Οι μικροί «εξερευνητές» εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την καθοδήγηση στελεχών του Μουσείου συνέλλεξαν δείγματα άμμου τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν στα εργαστήρια του Μουσείου όπου και τα στέγνωσαν στους ειδικούς φούρνους. Τα παιδιά παρακολούθησαν ειδική ενημερωτική παρουσίαση με φωτογραφίες των μικροσκοπικών οργανισμών που συναντώνται στην άμμο.  Στη συνέχεια στεγνά δείγματα εξετάσθηκαν στο μικροσκόπιο και οι ίδιοι μπόρεσαν να διακρίνουν και να ξεχωρίσουν μικροσκοπικούς οργανισμούς. 
Τι ανακαλύπτουν? Μικροσκοπικά σαλιγκάρια, κοχύλια και κελύφη άλλων θαλάσσιων οργανισμών, μαζί με μικρά κομματάκια ορυκτών, πετρωμάτων αλλά και… απολιθωμένων κορμών συνθέτουν την άμμο των αγαπημένων μας καλοκαιρινών προορισμών. 
Στη συνέχεια οι μικροί φίλοι ζωγραφίζουν τα ευρήματα τους και παραλαμβάνουν το πιστοποιητικό τους. 
Λόγω μεγάλης συμμετοχής το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Παρασκευή 17 και την Κυριακή 19 Αυγούστου.
 
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
10.00 Συγκέντρωση στο Μουσείο. Παραλαβή εξοπλισμού. Μικρή εισαγωγή στο πρόγραμμα.
10.20  Συλλογή δειγμάτων στην παραλία Σιγρίου
10.50  Επεξεργασία δειγμάτων στο Μουσείο
11.00  Προβολή ενημερωτικής παρουσίασης
11.15  Παρατήρηση μέσα από ειδικά στερεοσκοπικά μικροσκόπια το μικρόκοσμο που κρύβει μέσα της
11.45   Καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων
12.00   Παραλαβή αναμνηστικών συμμετοχής.
Τα παιδία μπορούν επίσης να μαζέψουν άμμο και από άλλες παραλίες και να την φέρουν στο Μουσείο και να παρατηρήσουν μέσα από ειδικά στερεοσκοπικά μικροσκόπια το μικρόκοσμο που κρύβει μέσα της! 
Τα παιδιά, μέσα από δημιουργικές ασχολίες και διαδραστικές παρουσιάσεις, θα ανακαλύψουν τα μυστικά της άμμου, θα γνωρίσουν τον τρόπο δημιουργίας της και την προέλευση όλων των συστατικών της και θα παίξουν με τα μικροσκοπικά ευρήματά τους! 
Η δίωρη εκπαιδευτική δραστηριότητα θα υλοποιηθεί στις 17 και 19 Αυγούστου, για ομάδες 4-8 παιδιών ηλικίας άνω των 7 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την εκπαιδευτική δραστηριότητα και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο, τηλέφωνο: 2253054434.
E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : Καθημερινά 10.00-20.00

Μοιράσου το άρθρο!