Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

22/06/2012 - 16:22

Έκθεση γλυπτικής του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Έκθεση γλυπτικής

«Η Θάλασσα κι εγώ»

του Γιώργου Αρ. Παπακωνσταντίνουστο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Διάρκεια έκθεσης: 1 – 15 Ιουλίου 2012

Την έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Αρ. Παπακωνσταντίνου με θέμα «Η θάλασσα κι εγώ» θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 1 έως 15 Ιουλίου 2012. Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης 2012» που οργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

Τα έργα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα οποία για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο Μουσείο, εντυπωσιάζουν. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας  υλικά  ταξιδεμένα  στον αφρό της θάλασσας και υλικά από τον πλούτο της  γης τα οποία έχει συλλέξει από μοναχικούς περιπάτους σε ερημικούς αιγιαλούς, ξεδιπλώνει τα αρμονικά του συναισθήματα με έναν πολύ ιδιαίτερο και αφαιρετικό τρόπο.

Η έκθεση  αποτυπώνει  το "αγκάλιασμα" ξύλου, πέτρας, γυαλιού, μετάλλου και πηλού, υλικά σμιλευμένα από το κύμα και την αρμύρα της θάλασσας, αναδεικνύοντας τα σε έργα σύγχρονα και χρηστικά με την πληθωρικότητα της εικαστικής σύνθεσης του καλλιτέχνη.

 

Γιώργος Αρ. Παπακωνσταντίνου

Ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο χωριό Παλιουριά του νομού Γρεβενών  το 1956. Πολυτάλαντος από παιδί, άρχισε να ανακαλύπτει τα φυσικά υλικά, την πέτρα, το ξύλο, τον πηλό, και να γοητεύεται από το πώς συμπεριφέρονται στην κατεργασία. Παράλληλα τα μουσικά ακούσματα του τόπου του, τον έκαναν  να ασχοληθεί με την μουσική προσπαθώντας να βγάλει μελωδία από όποιο μουσικό όργανο βρισκόταν μπροστά του.

Το 1971 σε ηλικία 14 χρόνων μετακόμισε στην Αθήνα και εργάστηκε ως επιπλοποιός. Σε ηλικία 18 ετών παρακολούθησε επί 4 έτη μαθήματα σχεδίου επίπλου στη Διπλάρειο σχολή. Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με περισσότερο ζήλο άλλοτε με τη γλυπτική, άλλοτε με τη μουσική, και άλλοτε με τη σύνθεση μουσικών έργων.

Με δασκάλα τη φύση και παρατηρώντας τις φυσικές φόρμες την αρμονία, τις αναλογίες και τα χρώματα, δούλευε το κάθε υλικό ελεύθερα και σεβόμενος το θέμα που έφερνε μαζί του χωρίς να το καθορίζει εξ΄αρχής (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Τον καθοδηγούσαν τα υλικά χαρίζοντας του ικανοποίηση και το καλύτερο για τον ίδιο αποτέλεσμα. Δημιουργός από ένστικτο, προσωπική ανάγκη και αγάπη προς την τέχνη. Ακολουθεί την ψυχή σε αρμονία.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελαφόνησο (2000), στον εκθεσιακό χώρο «Παρνασσός» (2003), σε γκαλερί στα Φήρα και στην Οία στη Σαντορίνη (2005), στην Ανάφη (2010), στον εκθεσιακό χώρο Περιστερίου (2012)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μοιράσου το άρθρο!