Skip to main content

Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς. 10 - 18 Οκτωβρίου 2013 στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς. 10 - 18 Οκτωβρίου 2013 στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως
  • Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας   Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς
  • Έκθεση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, εκπαιδευτικό εργαστήρι και προσομοίωση σεισμού
  • 10 - 18 Οκτωβρίου 2013 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκδηλώσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 10 έως 18 Οκτωβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η οργάνωση των εκδηλώσεων εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» και ειδικότερα της δράσης «Γιορτές της Γης στη Λέσβο» που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» του άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» το οποίο συχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των πολιτών και ειδικότερα των νέων σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και κυρίως η ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη και προετοιμασία από τους σεισμούς, και πραγματοποιούνται με αφορμή την ανακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προγραμματίζει την οργάνωση των ακόλουθων δράσεων:

  • Έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου
  • Εκπαιδευτικό εργαστήρι και προσομοίωση σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Έκθεση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι στα πλαίσια των εκδηλώσεων ειδική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και άλλων φυσικών καταστροφών όπως των ηφαιστειακών. Παράλληλα, στόχος της είναι να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής και να βοηθήσει ώστε να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση σοβαρού φυσικού κινδύνου, μέσω της ευαισθητοποίησης, της βελτίωσης των γνώσεων και ταυτόχρονα, την εκπαίδευση για τις βέλτιστες πρακτικές και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες αφίσες και στατικές απεικονίσεις που αφορούν στην επικινδυνότητα φυσικών φαινομένων και κυρίως τη σεισμική επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συναισθημάτων. Ειδικότερα, στην έκθεση παρουσιάζονται ενημερωτικά θέματα για τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα.

Παράλληλα, μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται πληροφορίες για τη σεισμικότητα της Μεσογείου, την εθνική πολιτική για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στην Ελλάδα, την παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου, το τσουνάμι αλλά και γνωστούς σεισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και κυρίως ενός σεισμού ενώ επίσης παρουσιάζονται θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας, την προετοιμασία της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους στήριξή τους.

 

Εκπαιδευτικό εργαστήρι και προσομοίωση σεισμού

Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 10 έως 18 Οκτωβρίου 2013 στα πλαίσια των εκδηλώσεων. Το εκπαιδευτικό εργαστήρι απευθύνεται  σε παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να ανακουφίσει το συναισθηματικό βάρος και να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν:

  • Επιστημονική ενημέρωση και γνωριμία με τις φυσικές καταστροφές και ειδικότερα το φαινόμενο του σεισμού
  • Περιήγηση και ενημέρωση στην περιοδική έκθεση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας
  • Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας
  • Βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία