Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

29/09/2011 - 08:47

Ευρωπαϊκή Ημέρα Τουρισμού 2011...ευτυχώς που υπάρχει o Ν. Ζούρος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι

Ευρωπαϊκή Ημέρα Τουρισμού 2011

 

Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας EDEN

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Εορτασμού της Ευρωπαϊκή Ημέρας Τουρισμού διοργάνωσε στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου διήμερο εκδηλώσεων για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού.

Κεντρικό θέμα  με θέμα ήταν η ανάδειξη των περιοχών που βραβεύτηκαν ως  Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασίας «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας». Στόχος του νέου αυτού εργαλείου για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη είναι η προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας για την προβολή μη παραδοσιακών τουριστικών περιοχών που χαρακτηρίζονται ως «κρυμμένοι θησαυροί» λόγω της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς, της εντυπωσιακής ομορφιάς του τοπίου, της οικολογικής τους αξίας και της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος περιλαμβάνονται από το 2009 στους Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας καθώς ήταν ο ελληνικός προορισμός που απέσπασε το πρώτο βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN» έτους 2009 με θέμα «Τουρισμός και προστατευόμενες περιοχές»για την «Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

 

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Αntonio Tajani, παρουσιάζοντας την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τουρισμό, οι προορισμοί ΕDΕΝ συμπληρώνουν 5 χρόνια από την καθιέρωση τους και παρουσιάζουν την πλούσια κληρονομιά και παράδοση της Ευρώπης και ταυτόχρονα την ικανότητα της να προσφέρει υψηλού επιπέδου αειφόρο τουρισμό. Η πρωτοβουλία EDEN αποτελεί την πλέον σημαντική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στον τουρισμό και να αναβαθμίσει την προσπάθεια της για κοινωνικά υπεύθυνο και αειφόρο τουρισμό. 98 προορισμοί ΕDEN από 26 χώρες – που συγκροτούν το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα δίκτυο αειφόρων τουριστικών προορισμών - αποτελούν μια αξιοπρόσεκτη οντότητα στον άκρως ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού.

Προσκεκλημένος στη συνάντηση ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας  Αναπλ. Καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο οποίος παρουσίασε κατάλογο των δράσεων προβολής που έχουν πραγματοποιηθεί από το Μουσείο για την περιοχή του απολιθωμένου δάσους την διετία 2009-2011. Επίσης πρότεινε την ανάληψη ολοκληρωμένων δράσεων προβολής για την προώθηση και προβολή των περιοχών EDEN.

Οι συμμετέχοντες και εκπρόσωποι των 98 βραβευμένων περιοχών συζήτησαν για τα αποτελέσματα και τις δυνατότητες που προσφέρονται για την ανάδειξη και προβολή των περιοχών ΕDΕΝ μέσω κοινών εργαλείων που μπορούν να αναπτύξουν οι περιοχές στα πλαίσια του δικτύου EDEN καθώς και αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης ενέκριναν το καταστατικό του Δικτύου ΕDEN που θα λειτουργεί με την μορφή μη κερδοσκοπικού οργανισμού της ΕΕ. Επίσης συγκροτήθηκε η 7μελής Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου στην οποία συμμετέχει και ο Ν. Ζούρος.

Στα πλαίσια που Εορτασμού οργανώθηκε επίσης Ευρωπαϊκό Συνέδριο που είχε ως ειδικό θέμα την «Βιομηχανική κληρονομιά και ως στοιχείο που συμβάλει στην διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στην Ευρώπη».

Tέλος σε ειδική τελετή έγινε η απονομή των βραβείων στους «Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας -EDEN» έτους 2011. Ανάμεσα σε 21 Ευρωπαϊκούς προορισμού από την Ελλάδα για το 2011 βραβεύθηκε η περιοχή των Δελφών με πρωτοβουλία του ομώνυμου Δήμου.

Τι είναι οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας

Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί των συμμετεχόντων κρατών μελών βραβεύονται και προβάλλονται από την Κομισιόν.

Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται:

-          Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί.

-          Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας.

-          Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.

-          Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού.

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:

-          Η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας ως συντελεστή αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών.

-          Η θεσμοθέτηση Δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης.

-          Η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

-          Η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Μοιράσου το άρθρο!