Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/03/2017 - 17:29

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Λονδίνου στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Εκπαιδευτική επίσκεψη πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποίησε για έκτη συνεχόμενη χρονιά ομάδα 15 φοιτητών και 4 συνοδών καθηγητών με υπεύθυνο τον καθηγητή Χ. Τζεδάκη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Λονδίνου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως προορισμοί εκπαίδευσης.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών, ήταν η γνωριμία τους με το Απολιθωμένου Δάσος, το Γεωπάρκο Λέσβου, τη φυσική, γεωλογική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, τα οικοσυστήματα, τους  την τοπική οικονομία και το αναπτυξιακό δυναμικό του νησιού μας. Ενημερώθηκαν για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους και τα πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν αρχικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν από την κα. Κ. Μπεντάνα, Γεωλόγο του Μουσείου, για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα αποτελέσματα της ηφαιστειότητας στη Λέσβο και τα τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής που δίνει η μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και το Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και μοναδικά ριζικά συστήματα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Μουσείου στη νησίδα Νησιώπη και τις σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Ακολούθησε, από τους φοιτητές, αναζήτηση και καταγραφή τεκμηρίων του Απολιθωμένου Δάσους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου σχετικά με τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους για τη μελέτη και κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου και της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη σημασία των απολιθωμάτων στην κατανόηση της ιστορίας της γης.

Οι φοιτητές μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τη μελέτη και ανάδειξή του καθώς και των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου, ενώ οι συνοδοί καθηγητές δήλωσαν ότι και για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά προγραμματίζουν ανάλογες εκπαιδευτικές επισκέψεις.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!