Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

07/10/2013 - 12:04

«Γεωλογικός χρόνος και γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου»

ign="center">Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με επιτυχία υλοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα «Γεωλογικός χρόνος & γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που πραγματοποιήθηκαν από 27 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013 στα πλαίσια του Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ».

Αντικείμενο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων ήταν η παρουσίαση της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της εξέλιξης των οικοσυστημάτων σε συνάρτηση  τον γεωλογικό χρόνο.

Μέσα από αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος και παλαιογεωγραφικούς χάρτες κατά την διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών που δημιουργήθηκαν με βάση τα παλαιοντολογικά ευρήματα, παρουσιάζεται η μεταβολή που συντελέστηκε στην περιοχή της Αιγηίδας με αποτέλεσμα την δημιουργία των νησιών του αρχιπελάγους.

Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στα υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες και τις κρύες στέπες που κάλυπταν διαδοχικά την περιοχή του Αιγαίου και γνωριμία με ρινόκερους χωρίς κέρατα, τεράστιους μαστόδοντες, φοβερούς μαχαιρόδοντες, τρομακτικές ύαινες, κοντόλαιμες και ψηλόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, περίεργα χαλικοθήρια, αντιλόπες με ποικιλόμορφα κέρατα, αρκούδες των σπηλαίων, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα του μακρινού παρελθόντος.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου φέρνουν στο φως  πολυάριθμα απολιθώματα εξαφανισμένων θηλαστικών ενώ εντυπωσιακά απολιθώματα που ανασκάφτηκαν στη χώρα μας κατά το παρελθόν από ξένους επιστήμονες κοσμούν μεγάλο αριθμό μουσείων του εξωτερικού και αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας έρευνας. Μέσω της μελέτης των απολιθωμάτων οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα  τόσο για τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος, όσο και για το περιβάλλον και τη γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου κατά το παρελθόν.

Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε μάλιστα το ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος σχολείων να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Γεωλογικός χρόνος & γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου» το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου δινει την δυνατότητα σε κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους!

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν επίσης ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην πρωτότυπη περιοδική έκθεση «Αρχαία λατομεία στη Λέσβο» στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε στη Λέσβο το ΙΓΜΕ και συγκεκριμένα οι γεωλόγοι Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα και Διονύσης Ματαράγκας.

Τα αρχαία λατομεία της Λέσβου αποτελούν μοναδικά γεωλογικά μνημεία που προσφέρουν πληροφορίες για τα πετρώματα αλλά και τις τεχνικές που αξιοποιήθηκαν για την εξόρυξη των δομικών λίθων, που συναντώνται σήμερα σε μνημεία και κατασκευές στη Λέσβο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό τεκμηρίωσης των αρχαίων λατομείων καθώς και δείγματα πετρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ως δομικοί λίθοι σε μνημεία.

Παράλληλα υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση «Πετρώματα της Λέσβου». Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν τα πετρώματα της Λέσβου, άγνωστα τα περισσότερα για τις πολύτιμες ιδιότητές τους και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Κάθε πέτρωμα έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του χαρακτηριστικά που τα παιδιά προσπαθούν να δημιουργήσουν την ταυτότητά του με την επίβλεψη και καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου.

Η έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσφέρονται στα σχολεία που το επιθυμούν  μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

 

Μοιράσου το άρθρο!