Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/03/2012 - 08:17

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς & τοπική ανάπτυξη

yle="text-align:justify;">Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση που διοργάνωσε τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργετούσα σε συνεργασία με τo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς & τοπική ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Γ. Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ Θ. Καλογρίδης και ο Διευθυντής Β’αθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Β. Κοντάρας.

Η εκδήλωση είχε στόχο την ενημέρωση για τις δυνατότητες ανάδειξης και προβολής του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς, τις προστατευόμενες περιοχές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και παραδόσεων του νησιού, με την αναγνώριση της Λέσβου ως μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου ως αρμόδιος φορέας για την επέκταση του Γεωπάρκου σε όλο το νησί, σε ένα ενιαίο πάρκο με την ονομασία «Γεωπάρκο Λέσβου», κατέθεσε την σχετική  πρόταση στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO.  Η πρόταση για την δημιουργία του Γεωπάρκου Λέσβου αξιολογήθηκε πρόσφατα σε πρώτο στάδιο γεγονός αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας το προσεχές καλοκαίρι με την επίσκεψη στη Λέσβο των αξιολογητών που θα οριστούν για την επιτόπια αξιολόγηση.  Ο φορέας του Γεωπάρκου θα ενισχυθεί με εκπροσώπους και άλλων φορέων για την καθολικότερη εκπροσώπηση του νησιού.  Ο κ. Βουνάτσος, συνεχάρη τον καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τις υπεύθυνες του   Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του τ. Δήμου Ευεργέτουλα και τους λοιπούς συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Τέλος, ανέλαβε την υποχρέωση να οργανωθούν παρουσιάσεις του εν λόγω προγράμματος τόσο στη Δημοτική Ενότητα Καλλονής, ως κέντρο του νησιού, όσο και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, λόγω των εξαιρετικών και πολύπλευρων οφελιών για την επιστήμη, την κοινωνία, την οικονομία του τόπου μας και τη διεθνή προβολή της Λέσβου.

Ο Αν. Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στον γεωλογικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου και τα στοιχεία που συγκροτούν το Γεωπάρκο Λέσβου. Ένα Γεωπάρκο της UNESCO περικλείει σημαντικό αριθμό γεωλογικών μνημείων και να έχουν επίσης αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.  Παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις ενδιαφέροντος σε όλη τη Λέσβο, που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης επισκεπτών, τις δράσεις τους γεωτουρισμού που έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, καθώς και εκείνες που είναι απαραίτητες προκειμένου να επεκταθεί η δραστηριότητα αυτή σε ολόκληρο το νησί.

Ο κ. Ηλίας Βαλιάκος  παρουσίασε τις δράσεις των του Παγκόσμιου Δίκτυου Γεωπάρκων της UNESCO & Δίκτυου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων με παραδείγματα Γεωπάρκων από τον ευρωπαϊκό χώρο.

Η κ. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γεωπάρκο Λέσβου και τις δυνατότητες ανάπτυξης εκπαιδευτικού τουρισμού στη Λέσβου μέσω προσέλκυσης σχολείων.

Η κ. Ηλέκτρα Καλδέλλη, υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τις δράσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΚΠΕ για την ανάπτυξη μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο και αναφέρθηκε επίσης, στην συνεργασία του ΚΠΕ με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Τέλος, παρουσιάστηκαν από τους κ. Θ. Κίζο και Ν. Ζούρο οι δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων και η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και του Γεωπάρκου, στα πλαίσια της Γιορτής Αγροτουρισμού. 

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στις 30 και 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!