Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

09/05/2013 - 21:27

Γεωπάρκο Λέσβου: Με επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον»

Γεωπάρκο Λέσβου: Με επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον»

Γεωπάρκο Λέσβου: Με επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον»

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαϊου 2013 Εκδήλωση αφιερωμένη στο Γεωπάρκο Λέσβου με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς» στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τoν Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» με τη συνεργασία τoυ Moυσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την αναγνώριση της Λέσβου ως μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία των κατοίκων και των φορέων του Πλωμαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής με την έννοια του Γεωπάρκου και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται για ανάδειξη και προβολή του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος, της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς, τις προστατευόμενες περιοχές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και παραδόσεων της Λέσβου. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες για ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο γεωτουρισμός, ο τουρισμός φύσης, ο εκπαιδευτικός τουρισμός κ.λπ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Φ. Βουνάτσος, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλλης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Χρήστος Κορδώνης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα του Γεωπάρκου Λέσβου κ. Γιάννης Τσακίρης, .

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα αναφέρθηκε στην  σημασία της ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και τόνισε ότι αποτελεί ένα «σήμα ποιότητας» που αναβαθμίζει το νησί στο σύνολό του και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν για να αποκτήσει η Λέσβος αυτή τη σημαντική διάκριση, τον Δήμαρχο Δ. Βουνάτσο που κατέθεσε τον φάκελο υποψηφιότητας εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Γεωπάρκου κ. Γ. Τσακίρη και τον καθηγητή Νίκο Ζούρο που υπήρξε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

Στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημ. Βουνάτσος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία ανάδειξης της Λέσβου ως ένα ενιαίο Γεωπάρκο με την ονομασία «Γεωπάρκο Λέσβου» και την ένταξή του Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου ως αρμόδιος φορέας θα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να παραμείνει η Λέσβος στα Παγκόσμια Γεωπάρκα εξαιτίας των εξαιρετικών και πολύπλευρων οφελιών για την οικονομία της Λέσβου και τη διεθνή προβολή της. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Ζούρο για τις προσπάθειές που έκανε, ώστε να ενταχθεί η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Ακολούθως ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα  «Γεωπάρκο Λέσβου: Ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς». Κατά τη διάρκεια της διάλεξης αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από την συνολική ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου που συγκροτούν την ταυτότητα της Λέσβου. Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γνωστά και άγνωστα μνημεία της Λέσβου, αναφέρθηκε στο γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την φύση και τους τοπικούς πόρους, στοιχεία που συντέλεσαν στην αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις ενδιαφέροντος σε όλη τη Λέσβο που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης επισκεπτών, τις δράσεις γεωτουρισμού που έχουν δρομολογηθεί καθώς τις δράσεις και εκείνες που είναι απαραίτητες προκειμένου το Γεωπάρκο Λέσβου να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο ομιλητής ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό για την έξοδο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας από την κρίση μέσα από την ενεργοποίηση τοπικών δυνάμεων, την τόνωση της απασχόλησης, την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη όλων των στοιχείων που συγκροτούν την τοπική ταυτότητα.

Επίσης, στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Διονύσης Ματαράγκας Δρ. Γεωλόγος του ΙΓΜΕ ο οποίος παρουσίασε  Γεωτουριστικές διαδρομές από τη Μυτιλήνη στο Πλωμάρι και θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος άγνωστες στο ευρύ κοινό από την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.

Ο κ. Μάκης Αξιώτης Δρ. Πολιτιστικής Τεχνολογίας μίλησε με θέμα «Μονοπάτια της Φύσης στην περιοχή Πλωμαρίου» και αναφέρθηκε στον φυσικό πλούτο και στα εξιαρετικά μνημεία της κοιλάδας του Σεδούντα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βράβευση του  Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου από την Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, η οποία αναφέρθηκε στην επιστημονική δράση του τιμώμενου του απέμεινε τιμητική πλακέτα και το χαρακτηριστικό καραβάκι σύμβολο του Συλλόγου, για τη συμβολή του στην ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γεύθηκαν τοπικά κερασματα και ούζο προσφορά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πλωμαρίου που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Στον ίδιο χώρο λειτούργησε περιοδική έκθεση με θέμα «Η Ναυτική Παράδοση του Πλωμαρίου», καθώς και έκθεση φωτογραφίας αλλά και έκθεση τοπικών προϊόντων.

Μοιράσου το άρθρο!