Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

23/01/2019 - 05:07

Ημερίδα για εκπαιδευτικους «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας - Κύπρου και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχολείων της Αττικής πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου και Βιώσιμη Ανάπτυξη» την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.


Η ημερίδα οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ», η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Συνδριοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης  του ΟΗΕ (UNRIC).
Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Κ. Τζιτζικώστα.
Ακολούθως χαιρετισμό υπεύθυνε o κ. Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα - Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης  του ΟΗΕ (UNRIC).


Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε στη συνέχεια ομιλία με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου και Βιώσιμη ανάπτυξη». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, από την πρώτη πρωτοβουλία της UNESCO μέχρι το επίσημο πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Γεωεπιστημών της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» τον Νοέμβριο του 2015 και αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τους οποίους επιτυγχάνουν τα Γεωπάρκα μέσα από τις δράσεις τους. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από πολλά παραδείγματα γεωπάρκων από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία και πολλά ακόμα Γεωπάρκα από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται γνωριμία των μαθητών με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Ελληνικά Γεωπάρκα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, την περιοχή Χελμού – Βουραϊκού, την περιοχή Βίκου - Αώου καθώς και τη Σητεία. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα μοναδικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας γεωλογικά τους μνημεία, τα οικοσυστήματα, τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία τους.
Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος ολοκλήρωσε την ομιλία του με παρουσίαση του Γεωπάρκου Λέσβου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που υλοποιεί με στόχο να γνωρίσει στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης την έννοια της αειφορίας και τους τρόπους που αυτή μπορεί να επιτευχθεί.


Ακολούθησε ομιλία της Καθηγήτριας Ασημίνας Αντωναράκου, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στη σημασία της γεωλογικής κληρονομιάς και παρουσίασε εκπαιδευτικές δράσεις σχολείων με στόχο τη γνωριμία τους με τη γεωλογική κληρονομιά της Ελλάδας αλλά και τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών στον τομέα αυτό.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου – Εκπαίδευση για την Αειφορία με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Εκπαίδευση για την Αειφορία», κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε παραδείγματα εκπαιδευτικών δράσεων σε γεωλογικά μνημεία των Γεωπάρκων Katla και Reykjanes της Ισλανδίας.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στην έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους στην έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, την ομορφιά των τοπίων, τις διεργασίες που διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων και του πολιτισμού, στοιχεία τα οποία έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές.


Η επιστημονική ενημέρωση σχολείων και συλλόγων στην έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και ο αριθμός των επισκεπτών έχει ξεπεράσει τις 25.000.
Η επιστημονική ενημέρωση για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, Φοιτητές/τριες και Σπουδαστές/τριες πραγματοποιείται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μία ώρα, από τις 09:30-14:15 Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-16:30).


Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:00-20:00, καθώς και το Σαββατοκύριακο ώρες 11:00-20:00.
Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 2387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

Μοιράσου το άρθρο!