Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

30/05/2016 - 17:25

Μεγάλη προβολή της Λέσβου στην Αθήνα - "Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ"

Μ

ε πρωτοφανή επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2016 η παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Από 25 Ιανουαρίου 2016 που ξεκίνησε η παρουσία της στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 35.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί, φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίων, φορείς του τουρισμού και δημοσιογράφοι, ειδικές ομάδες κοινού, άτομα με προβλήματα όρασης, μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Λέσβου αλλά και πολλοί φίλοι του νησιού οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασής της πλαισιώθηκε από ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων της Αττικής, ενημερωτικές δράσεις για το κοινό και δημοσιογράφους. Παράλληλα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν απολιθωμένα φυτά μέσω της αφής και να παρατηρήσουν τη δομή τους και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους που έχουν διατηρηθεί άριστα τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια

Η παρουσίαση της έκθεσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα της Λέσβου. Στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να προβάλει με ένα μοναδικό τρόπο τις ομορφιές και τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου.

Ήδη, έχει προγραμματιστεί η επόμενη παρουσίασή της στη Μυτιλήνη, προκειμένου να γνωρίσει τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους καλοκαιρινούς επισκέπτες της τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους.

 

Η έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ»

Η έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ»οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και παρουσιάζει απολιθωμένα ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου τα οποία ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Τμήμα του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα. Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες και μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!