Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

29/10/2015 - 19:59

Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης γνώρισαν το Πάρκο Νησιώπης

Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι με πλούσιες εμπειρίες οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα για το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης.

Η νέα εκπαιδευτική δράση του Μουσείου η οποία έχει ξεκινήσει με τη νέα σχολική χρονιά, έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ενημέρωσή τους από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, γεωλόγο του Μουσείου, για τον πλούτο των απολιθωμάτων που έχουν αποκαλυφθεί από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μουσείου στη νησίδα Νησιώπη και αναζήτησαν τα τεκμήρια που μας δίνουν για τις αλλαγές στο τοπίο και την εξέλιξη των φυτών. Οι μαθητές κάνοντας ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο μεταφέρθηκαν νοερά εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν όταν όλη η θαλάσσια περιοχή της Νησιώπης και ευρύτερα του Αιγαίου ήταν μια ενιαία στεριά, η μυθική Αιγιήδα και ανακάλυψαν τα διάφορα γεωλογικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. Κατανόησαν τις αλλαγές στο τοπίο και τη γεωλογική ιστορία που μαρτυρά η μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων. Ταυτόχρονα ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ των πετρωμάτων και της βλάστησης, του σύγχρονου και απολιθωμένου οικοσυστήματος της νησίδας Νησιώπη και των γεωλογικών διεργασιών που έλαβαν χώρα σε αυτή. Οι μαθητές ακολούθησαν νοερά και τη διαδρομή της λάβας όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα στη Νησιώπη και ανακάλυψαν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας που βοήθησε στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και την απολίθωση των φυτών του πλούσιου δάσους που ζούσε στη Νησιώπη.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου  Δάσους Λέσβου, με το οποίο  έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τμήμα του βυθούν και να ανακαλύψουν τον πλούτο της βενθικής χλωρίδας και τα πλούσια δάση ποσειδώνιας του θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης.

Η εκπαιδευτική τους επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Πάρκο Σιγρίου όπου παρατήρησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και θαυμασμό τα μοναδικά ριζικά συστήματα απολιθωμένων δέντρων που πιστοποιούν τον πλούτο και την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!