Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

04/03/2016 - 13:46

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO - Εκδήλωση παρουσίασης του νέου Προγράμματος της UNESCO

yle="text-align: justify;">Εκδήλωση παρουσίασης του νέου Προγράμματος της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 και ώρα 10:30, στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Αντικείμενο της εκδήλωσης, η οποία αποτελεί την κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του νέου Προγράμματος της UNESCO, είναι η ενημέρωση για τη σημασία της ένταξης περιοχών που αποκτούν παγκόσμια αναγνώριση. Η διάκριση «Παγκόσμιο Γεωπάρκο» αποτελεί διεθνές σήμα ποιότητας των φυσικών-γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής που μπορούν να συμβάλλουν στην παγκόσμια προβολή και τοπική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση της Λέσβου και των άλλων τεσσάρων ελληνικών Γεωπάρκων που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα» καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που αναπτύσσονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αυτό σημαντικό παγκόσμιο πρόγραμμα.

Η παρουσίαση του νέου προγράμματος της UNESCO θα γίνει από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Γενική Διάσκεψη  της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015, αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» (UNESCO Global Geoparks). Στο νέο Πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες. Μεταξύ των περιοχών που εντάσσονται στο νέο Πρόγραμμα της UNESCO περιλαμβάνεται η Νήσος Λέσβος.

Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Η δημιουργία των Γεωπάρκων προτάθηκε ως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού χώρου το 2000 από τέσσερις φορείς διαχείρισης περιοχών που διαθέτουν σημαντικά γεωμνημεία, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Reserve Geologique de Haute Provence στη Γαλλία, το VulkanEifel στη Γερμανία,  και το Maestazgo στην Ισπανία, που έθεσαν και τις βάσεις για τη δημιουργία του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Οι συνεχείς προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων, η διαρκής βελτίωση υπηρεσιών και προϊόντων προς τους επισκέπτες, η καινοτομία, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και επέκταση του Δικτύου, έδωσε το έναυσμα το 2015 στην UNESCO να υιοθετήσει το θεσμό του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων παράλληλα με τα άλλα δύο προγράμματα της τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Όντας πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τις τοπικές κοινωνίες, τα Γεωπάρκα αγκαλιάστηκαν από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκαν θερμά από το σύνολο σχεδόν των 195 Κρατών Μελών της UNESCO, που ενέκριναν τη δημιουργία του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών διεθνούς αξίας της UNESCO.

Η απόφαση αυτή βρίσκει σήμερα την Ελλάδα, που ήταν από την έναρξη του θεσμού στην πρωτοπορία, σε μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση καθώς διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO». Οι Ελληνικές περιοχές που χαρακτηρίζονται Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι:

1. Η Νήσος Λέσβος.

2. Η περιοχή του Ψηλορείτη.

3. Η περιοχή του Εθνικού δρυμού Βίκου - Αώου.

4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραικού.

5. Η περιοχή Σητείας

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

   

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

10.30 - 11.00

 

Προσέλευση - Εγγραφές

 

11.00 - 12.00

 

Έναρξη - Χαιρετισμοί

 

 

Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα

 

Χαιρετισμός εκπροσώπων της Κυβέρνησης

Χαιρετισμοί Δημάρχων – Περιφερειαρχών – Φορέων

 

Χαιρετισμός του Επικεφαλής του Τομέα Γεωεπιστημών και Μείωσης Φυσικών Κινδύνων UNESCO, Prof. Patrick Mc Keever, Γραμματεία Προγράμματος UNESCO Global Geoparks

 

12.00 - 12.40 

 

Παρουσίαση του Προγράμματος UNESCO Global Geoparks

Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Μέλος UNESCO Global Geoparks Bureau

 

12.40 - 13.00

Δίκτυα Γεωπάρκων : Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Ελληνικό

Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων

 

13.00 - 14.00

Παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO στην Ελλάδα

α. Γεωπάρκο Λέσβου

Ηλίας Βαλιάκος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

β. Γεωπάρκο Ψηλορείτη

     Δημήτρης Πατακός, Διευθυντής ΑΚΟΜ Ψηλορείτη

γ. Γεωπάρκο Χελμού - Βουραϊκού

Ελένη Κουμούτσου, Διευθύντρια Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού

δ. Γεωπάρκο Βίκου - Αώου

Γεωργία Κιτσάκη, Aναπτυξιακή Ηπείρου

ε. Γεωπάρκο Σητείας

Βαγγέλης Περράκης, Δήμος Σητείας, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας

 

14.00 - 14.15

Παρουσίαση Γεωπάρκου Τροόδους

Κων/νος  Κωνσταντίνου

Αναπλ. Διευθυντής, Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου

 

14.15 - 15.00 

Παρεμβάσεις Φορέων - Συζήτηση

Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών

Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία -  Επιτροπή Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Πανεπιστήμια

 

15.00

 

Λήξη εκδήλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!