Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

24/02/2014 - 17:28

Παρακολούθηση Συντήρησης και Ανάδειξης Απολιθωμένων Δένδρων στο Μουσείο

Σ

το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους συνεχίζεται το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμένων δένδρων που έρχονται στο φως από τις συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης απολιθωματοφόρων θέσεων στη Νησιώπη και στην περιοχή Σιγρίου.

Ανάμεσα τους μεγάλοι κορμοί, εντυπωσιακά ριζικά συστήματα δένδρων και  εύθραυστοι θύσανοι από κλαδιά και κλαδίσκους που μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή για συντήρηση!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον καθαρισμό των απολιθωμάτων και την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης των απολιθωμάτων, τη στερέωση των θραυσμάτων και των επισφαλών περιοχών του απολιθωμένου ξύλου, τη δομική αποκατάσταση, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τον καθαρισμό από βιολογικές επικαθήσεις και άλατα.

Το Μουσείο επέλεξε να τοποθετήσει τα νέα ευρήματα σε εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και να μην υποβάλλει τα απολιθώματα σε επιπλέον μετακινήσεις οι οποίες δημιουργούν επιπλέον κινδύνους λόγω του μεγέθους των εκθεμάτων. Ταυτόχρονα επιθυμεί να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια συντήρησης.

Το Μουσείο προσκαλεί τα σχολεία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμάτων και να συμμετάσχουν στα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος» και «Μικροί Παλαιοντολόγοι», τα οποία συνδυάζονται με ειδικές παρουσιάσεις και ψηφιακά παιχνίδια.

Το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων και να ανακαλύψουν με τα παιδιά τους τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μέσα ειδικές δράσεις και οικογενειακά παιχνίδια «Το παιχνίδι της ανακάλυψης του Απολιθωμένου Δάσους» και «Μικροί Παλαιοντολόγοι», τα οποία συνδυάζονται με ειδικά ψηφιακά παιχνίδια.

Η νέα εκθεσιακή και εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Μέρα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους – 20 Χρόνια μαζί».

Μοιράσου το άρθρο!