Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

27/08/2012 - 13:48

Παρουσίαση του βιβλίου των Μάκη Αξιώτη και Βαγγέλη Αξιώτη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Παρουσίαση του βιβλίου των Μάκη Αξιώτη και Βαγγέλη Αξιώτη στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

trong>Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι το βιβλίο του Μάκη Αξιώτη και του Βαγγέλη Αξιώτη με τίτλο «Φυτά της Ελλάδας. Η έρευνα στη Λέσβο. Βοτανική – Χρήσεις – Τοξικότητα». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο 720 σελίδων, όπου μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται στους αναγνώστες 820 διαφορετικά φυτά που φύονται σήμερα στη Λέσβο, αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνας του γιατρού Μάκη Αξιώτη.  

Στο βιβλίο περιέχονται η επιστημονική ονομασία των φυτών, αναλυτική περιγραφή τους, της χρήσης τους αλλά και της φαρμακολογίας τους με ιδιαίτερη αναφορά στην τοξικότητά τους για τον άνθρωπο και τα ζώα. Παράλληλα, μέσα από περισσότερες από 1.100 φωτογραφίες, που προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του συγγραφέα, παρουσιάζονται προσεγμένες εικόνες των φυτών που περιγράφονται. 
Η έκδοση αποτελεί ένα κόσμημα για τη Λέσβο, απαραίτητη για κάθε βιβλιοθήκη καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη καταγραφή φυτών που έχει γίνει για το νησί της Λέσβου. Η καταγραφή βασίστηκε κυρίως στην εργασία υπαίθρου του συγγραφέα Μάκη Αξιώτη, ο οποίος κατάφερε να καταγράψει φυτά από όλη τη Λέσβο, από προσβάσιμες αλλά και δύσβατες περιοχές του νησιού.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε αρχικά στην ενεργητικότητα και το πείσμα του Μάκη Αξιώτη, ενός ανθρώπου που του αρέσει να εξερευνά μνημεία της Λέσβου, με έμφυτο ταλέντο στη ζωγραφική και στην ποίηση. Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο συγγραφικό έργο του Μάκη Αξιώτη, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για τη Λέσβο αλλά και μεγάλο αριθμό άρθρων με θέματα από την αρχαιολογία, την τοπογραφία και τη φυσική Ιστορία του νησιού. Παράλληλα, εκτός από το αξιόλογο έργο του, που οφείλει ο καθένας μας να αναγνωρίσει, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που τον ενώνει με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς από το 1995 έως και το 2007 διατέλεσε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Αναφέρθηκε ακόμη στο βιβλίο το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια καταγραφής των φυτών της Λέσβου καθώς περιλαμβάνονται φυτά τα οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και παρουσιάζονται συστηματικά στους αναγνώστες. 
Στη συνέχεια ο συγγραφέας Μάκης Αξιώτης μίλησε για το μεγάλο πάθος του για καταγραφή και ταξινόμηση των φυτών της Λέσβου που ξεκίνησε ήδη από την εποχή που ως βοηθός στο Εργαστήρι Βοτανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, άρχισε τη συστηματική καταγραφή και ταξινόμηση των φυτών της Λέσβου. Το βιβλίο αποτελεί συμπλήρωμα της συστηματικής καταγραφής του Θεόφραστου του Ερέσιου και είναι το αποτέλεσμα μια προσπάθειας να καταγραφούν, γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό, φυτά της Λέσβου. Παράλληλα, με ιδιαίτερο πάθος αναφέρθηκε στο νησί της Λέσβου, το οποίο αποτελεί ένα βοτανικό παράδεισο. 
Ακολούθησε η παρουσίαση της τοξικότητας αλλά και των χρήσεων των φυτών του βιβλίου από το συγγραφέα Βαγγέλη Αξιώτη. Ο Βαγγέλης Αξιώτης, με την ιδιότητά του ως απόφοιτος της Φαρμακευτικής Χημείας και Τεχνολογίας Φαρμάκων έδωσε τις γνώσεις του για τις τοξικές και φαρμακευτικές ουσίες των φυτών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια καθώς για πρώτη φορά γίνεται αναφορά συστηματικά για την τοξικότητα των φυτών του νησιού.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 18:00

Μοιράσου το άρθρο!