Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/12/2012 - 13:44

Προώθηση μαθητικού Τουρισμού στην Τουρκία - Ομιλία Ν. Ζούρου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης

Προώθηση μαθητικού Τουρισμού στην Τουρκία - Ομιλία Ν. Ζούρου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης

Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον Εkrem Demirtas και στον Δήμαρχο Cesme

Ομιλία στο Οικονομικό Πανεπιστημιο Σμύρνης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του επιμελητηρίου στο Αιβαλί

&
nbsp;

Ομιλία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης η οποία συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου και το Επιμελητήριο Σμύρνης με ομιλητή τον Ανάπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο με θέμα «Λέσβος: το νησί της φύσης και του πολιτισμού – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών μονάδων».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Prof. Dr. Hakan Yetkiner ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, οι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Προξενείου Σμύρνης, μέλη του Επιμελητηρίου Λέσβου και πολλοί φοιτητές.

Στην ομιλία του ο Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε αρχικά στους συμμετέχοντες το Γεωπάρκο Λέσβου, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και αποτελεί ένα μοναδικό τόπο όπου συνδυάζονται άριστα η φύση με τον πολιτισμό. Μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες γεωλογικών και φυσικών μνημείων αλλά και πολιτιστικών μνημείων που συνδέουν τις δύο χώρες, οι συμμετέχοντες τις εκδήλωσης γνώρισαν το νησί της Φύσης και του Πολιτισμού, το Απολιθωμένο Δάσος, τις ηφαιστειακές δομές, τις θέσεις οικολογικής αξίας αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα από ειδικά 3μερα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για την προσέλκυση μαθητών σχολικών μονάδων από την Τουρκία. Ειδικότερα οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις σε πολιτιστικά και φυσικά μνημεία σε όλη τη Λέσβο και δραστηριότητες πεδίου στα πλαίσια δράσεων ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων, αναγνώρισης φυτών και πετρωμάτων, παρατήρησης πουλιών κλπ.

Μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των προγραμμάτων οι μαθητές από την Τουρκία θα έχουν την ευκαιρία επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος, τους γεωτόπους, τα φυσικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου. Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο 300 εκατομμυρίων θα γνωρίσουν τη γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τα φυσικά μνημεία, την παράδοση και τον πολιτισμό της τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον του νησιού.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προσέλκυση στη Λέσβο μαθητών από την Τουρκία προετοίμασε ειδικό έντυπο στην Τουρκική γλώσσα με αναλυτικές δράσεις 3μερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν σχολικές μονάδες από την Τουρκία. Το έντυπο μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης με στόχο την προβολή της Λέσβου ως ένα μοναδικό προορισμό για την υλοποίηση πρότυπων εκπαιδευτικών δράσεων.

Προώθηση εκπαιδευτικού τουρισμού στα πλαίσια

της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Σμύρνης

Σημαντικές επαφές με στόχο την προώθηση των δράσεων ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού από την Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Σμύρνης, όπου οι κ. Θ. Καλογρίδης και Β. Μυρσινιάς εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λέσβου και ο κ. Ν. Ζούρος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα κατά την διάρκεια σειράς επαφών με επιχειρηματικούς παράγοντες.  Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Dermirtas, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης μαθητικών επισκέψεων των σχολείων της Σμύρνης στη Λέσβο καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των σχολείων αλλά και των Πανεπιστημίων των δύο χωρών. 

Ειδικές συναντήσεις για την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έγιναν με  τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σμύρνης κ. Riza Gencay, τον Αντιπρόεδρο Hasip Ali Hepsen και πολλούς ενδιαφερόμενους εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων και δημοσιογράφους. 

Επίσης, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου στο Αιβαλί κ. Rahmi Gencer με τον οποίο επίσης συζήτησαν την ανάπτυξη μαθητικών επισκέψεων ανάμεσα στο Αϊβαλί και στη Λέσβο. 

Τέλος, ο κ. Ν. Ζούρος είχε συνάντηση εργασίας με τον Καθηγητή Abdullah Soykan, ο οποίος είναι ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Νομού Μπαλίκεσίρ για τον τρόπο που θα αναπτυχθεί η συνεργασία με στόχο τις ανταλλαγές επισκέψεων σχολείων.


φώτο

1.Συνάτηση στο επιμελητηριο Σμύρνης με τον Πρόεδρο κ Ekrem Demirtas

2.Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον Εkrem Demirtas και στον Δήμαρχο Cesme

3.Ομιλία στο Οικονομικό Πανεπιστημιο Σμύρνης

4.Συνάντηση με τον Πρόεδρο του επιμελητηρίου στο Αιβαλί.

Μοιράσου το άρθρο!