Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/11/2013 - 11:26

Προβολή της Λέσβου στη Philoxenia από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

yle="text-align: justify;">Στα πλαίσια συμμετοχής της Λέσβου στη μεγάλη τουριστική έκθεση FHILOXEXIA, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργάνωσε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ειδική παρουσίαση – ξενάγηση στη μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων.
Στα πλαίσια συμμετοχής τους στην τουριστική έκθεση, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κα. Α. Λύκου και στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεγάλη προβολή της Λέσβου που πραγματοποιείται στα πλαίσια της έκθεσης, τόσο μέσω των εκθεμάτων στην οποία κυριαρχούν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όσο και στα πλαίσια των ειδικών δράσεων ενημέρωσης του κοινού και των σχολείων που οργανώνονται καθημερινά.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από την κεντρική θεματική ενότητα της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο» όπου παρουσιάζεται το πολύπλοκο μωσαϊκό των ελληνικών νησιών. Ακολούθως επισκέφτηκαν τη δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» και γνώρισαν τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που διαμόρφωσαν καθοριστικά το Αρχιπέλαγος. Η επίσκεψη στην έκθεση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από το μύθο στην επιστήμη» η οποία είναι αφιερωμένη στην παλαιο-βιοποικιλότητα του Αιγαίου. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την κα. Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο του Μουσείου.


3η Ημερίδα ενημέρωσης εκπαιδευτικών
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Ημερίδα ενημέρωσης εκπαιδευτικών από σχολεία της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Μουσείο. Η ενημέρωση περιλάμβανε γνωριμία με τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και του Αιγαίου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Ειδικό τμήμα της ενημέρωσης περιλάμβανε γνωριμία με τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες αλλά και για μεμονωμένες ομάδες παιδιών που οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα νέα εκπαιδευτικά του προγράμματα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λέσβο
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα συνεχίσει τις δράσεις προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο και ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας. Η επόμενη εκδήλωση ενημέρωσης εκπαιδευτικών έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO.

Μοιράσου το άρθρο!