Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

03/04/2019 - 17:00

Προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου στην έκθεση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων στη Γερμανία

Προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου, των γεωτουριστικών δραστηριοτήτων και των τοπικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκθέσεων του Δημαρχείου του Άαλεν, κοντά στη Στουτγάρδη, στο κρατίδιο Βάδης – Βυτεμβέργης στη Γερμανία. Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της UNESCO, των 73 Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και κυρίως πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής γνώρισαν τον πλούτο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.


Η παρουσία του Γεωπάρκου Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην έκθεση ήταν έντονη με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και του Γεωτουριστικού Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου, αλλά και τις καίριες παρουσιάσεις και ομιλίες που πραγματοποίησαν ο Διευθυντής του Μουσείου Καθ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος.


Η έκθεση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την 43η Συνεδρίαση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων της UNESCO στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στην εναρκτήρια ομιλία της Συνάντησης ο Καθ. Ν. Ζούρος, αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και τη διεθνή ανάπτυξή του.


Σημαντικά αποτελέσματα της 43ης Συνεδρίασης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων


Η 43η Συνεδρίαση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 15 χρόνων από την ίδρυση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις και συμπεράσματα. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις για το μέλλον του θεσμού των Γεωπάρκων καθώς ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Swabian Alb, μέσα από την οποία επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο καταστατικό λειτουργίας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων και την επωφελή για όλους συνεργασία με την UNESCO και όλους του εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επιτυχή λειτουργία και επέκταση του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».


Στο πλαίσιο της 43ης Συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων με εκπροσώπους της κυβέρνησης, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους επιστημονικών ινστιτούτων, φορέων του τουρισμού αλλά και κατοίκων της περιοχής Άαλεν κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα βιώσιμης ανάπτυξης των Γεωπάρκων.


Παράλληλα συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες των Γεωπάρκων να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων αλλά και των τοπικών φυσικών πόρων και τα τοπικά προϊόντα. Ειδικότερα επισημάνθηκαν τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν για την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί από την  UNESCO ως Γεωπάρκα λόγω της ορθολογικής ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών μνημείων.

Μοιράσου το άρθρο!