Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

30/06/2011 - 13:03

Συνάντηση Δ.Βουνάτσου με εμπειρογνώμονες της Unesco

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011, το απόγευμα Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτριος Φωκίωνος Βουνάτσος συναντήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Λέσβο στα πλαίσια της διαδικασίας αξιολόγησης του Απολιθωμένου δάσους. Η Επιτροπή απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Changxing Long Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωμηχανικής της  Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών και μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και τον Δρ. Andrea Schueller, Διευθυντή του Φυσικού Πάρκου - Γεωπάρκου Vulkaneifel από την Γερμανία και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο διευθυντής του Μουσείου Αν. Καθηγητής Ν. Ζούρος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού κ. Α. Αντωνακόπουλος.

Η διαδικασία αξιολόγησης του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους εντάσσεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης των Γεωπάρκων - μελών του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO μετά από την ξενάγηση και ενημέρωση τους συζήτησαν με τον Δήμαρχο Λέσβο κ. Δημήτριο Φ. Βουνάτσο, θέματα που σχετίζονται με την ανάδειξη του Απολιθωμένου δάσους και την σημασία της αναγνώρισης του ως Γεωπάρκου για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού αλλά και την προβολή της Λέσβου σε όλο τον κόσμο.

Καλωσορίζοντας τους ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και δεκαετίες για την προστασία του Απολιθωμένου δάσους και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Οι αξιολογητές εξέφρασαν στο Δήμαρχο τα συγχαρητήρια τους για την μέχρι σήμερα προσπάθεια ανάδειξης του Απολιθωμένου δάσους, των γεωτόπων και του μεγάλου φυσικού πλούτου που διαπίστωσαν κατά την τριήμερη επίσκεψη τους στη Λέσβο και επισήμαναν επίσης την ανάγκη υποστήριξης του Μουσείου και του Απολιθωμένου Δάσους από το Δήμο Λέσβου για την συνέχιση των δραστηριοτήτων του στο μέλλον ώστε να διευρύνει τα όρια του και πέρα από την προστατευόμενη περιοχή καθώς έχει το δυναμικό να καταστεί σημαντικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της Λέσβου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Λέσβου αφού πρόσφερε στους επιφανείς εκπροσώπους της UNESCO τα πρέποντα δώρα,  δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το Μουσείο θα δρομολογηθούν όλες οι προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ώστε να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα με τελικό στόχο την κινητοποίηση των αρμόδιων τοπικών παραγόντων αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε το απολιθωμένο δάσος Ερεσού-Σιγρίου, να συμπεριληφθεί επιτέλους στον πίνακα των μνημείων παγκόσμιου φυσικού κάλλους, προστατευομένων από την UNESCO.

Μοιράσου το άρθρο!