Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/12/2012 - 13:27

Τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για το Απολιθωμένο Δάσος στη Γερμανία

Τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για το Απολιθωμένο Δάσος στη Γερμανία

yle="text-align: justify;">ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕSSEL

 «Ένας ξεχωριστός επισκέπτης στην απολιθωματοφόρα περιοχή του Μέσσελ : Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου»

 

Eνα τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για το Απολιθωμένο δάσος Λέσβου διοργανώνεται από 7 έως 9 Δεκεμβρίου στη Γερμανία στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τίτλο «Ένας ξεχωριστός επισκέπτης στην απολιθωματοφόρα περιοχή του Μέσσελ : Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» που οργανώνεται στο Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών – Μουσείο του Messel Pit στην περιοχή της Φρανκφούρτης Γερμανίας.

Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Ενημέρωσης ΕπισκεπτώνZeit und Messel Welten, με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012 και θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο 2013, ενώ χορηγός της έκθεσης είναι η Aegean Air που πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ Φρανκφούρτης και Λέσβου, μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης διοργανώνονται πλήθος δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο να ενημερωθούν οι επισκέπτες για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Έτσι, κατά το τριήμερο 7-9 Δεκεμβρίου, οργανώθηκαν οι πρώτες ειδικές εκδηλώσεις με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Ειδικότερα, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα ελληνικά, με τη βοήθεια της διαδραστικής ηλεκτρονικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», για οικογένειες ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Φρανκφούρτης που επισκέφτηκαν το Κέντρο Επισκεπτών τα πρωινά του σαββατοκύριακου, ενώ δραστηριότητες στα αγγλικά και στα γερμανικά οργανώθηκαν για τους επισκέπτες που βρέθηκαν στο Κέντρο τα απογεύματα του τριήμερου.

Επιπλέον, οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να σκάψουν μέσα στην ηφαιστειακή στάχτη της Λέσβου και να βρουν εντυπωσιακά απολιθώματα που στη συνέχεια μπόρεσαν να αναγνωρίσουν με τη βοήθεια της παλαιοντολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Δρ. Κατερίνας Βασιλειάδου, που βρέθηκε στο Μέσσελ ειδικά για τις εκδηλώσεις του τριημέρου.

Οι επισκέπτες, κατά το τριήμερο, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, τα είδη των φυτών που έχουν απολιθωθεί, την ηφαιστειακή δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διατήρηση του γεωμνημείου και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, τους επισκέψιμους υπαίθριους χώρους και το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που μπορούν να επισκεφτούν στη Λέσβο. Επιπλέον, σχεδιάστηκε και διανέμεται στα παιδιά που επισκέπτονται το Κέντρο φυλλάδιο με ερωτήσεις και δραστηριότητες που μπορούν να πάρουν μαζί τους ώστε να θυμούνται την εμπειρία τους στην έκθεση, ενώ σχεδιάστηκε από τους «οικοδεσπότες» της έκθεσης στη Γερμανία ένα έντυπο κουίζ γνώσεων με θέματα σχετικά με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, με ειδικά δώρα για όσους απαντάνε σωστά όλες τις ερωτήσεις!

Εντυπωσιακά εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Η έκθεση «Ένας ξεχωριστός επισκέπτης στην απολιθωματοφόρα περιοχή του Μέσσελ: Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» προσφέρει ένα εικονικό ταξίδι στο παρελθόν! Το Messel αποτελεί διεθνούς φήμης απολιθωματοφόρα περιοχή που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακοί σκελετοί ζώων που έζησαν στο υποτροπικό δάσος της περιοχής πριν από 47 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αποτελεί μοναδικό φυσικό μνημείο προστατευόμενο από την Ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθώματα δέντρων και φυτών που έζησαν σε υποτροπικές συνθήκες πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο επισκέπτης του Μουσείου - Κέντρου Ενημέρωσης στο Messel έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει τα ζώα και παράλληλα τα φυτά υποτροπικών συνθηκών κατά το παρελθόν και να τα συγκρίνει με αυτά στα σημερινά Ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Τα εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος είναι ενταγμένα στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και λειτουργούν συμπληρωματικά με τα γερμανικά ευρήματα των ζώων από το Messel. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η εικόνα του υποτροπικού δάσους που αναπτύχθηκε στην κεντρική και νότια Ευρώπη κατά το παρελθόν

Μοιράσου το άρθρο!