Ναυτιλιακά - Μεταφορές

20/04/2022 - 06:55

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αύξηση τιμών για Μυτιλήνη - Χίο

YP EN

Σε αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που κυμαίνονται περίπου στο 10% με 12%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ολοένα αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των πλοίων από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προχωρήσει ήδη κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες. 

Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των δρομολογίων διασύνδεσης των νησιών Χίου και Μυτιλήνης με λιμάνια της  Αττικής θα σημειωθούν μέσα στο Μάιο, που θα ξεπερνούν το 5%, παρά τη δέσμευση της μοναδικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο δρομολόγιο αυτό στην επιτροπή ανταγωνισμού να μην αυξηθούν τα ναύλα μέχρι το 2023.

 

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κεντρικός ναυτιλιακός πράκτορας Λέσβου, Ηλίας Πίκουλος, η αύξηση στην οικονομική θέση θα είναι περί τα τρία ευρώ από 43,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα θα ανέβει περί τα 46 ευρώ και ανάλογη διαβάθμιση θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες εισιτηρίων. Επίσης 43,5 κοστίζει η φτηνότερη θέση στο κατάστρωμα, η αριθμημένη θέση αεροπορικού τύπου σήμερα κοστίζει 49 ευρώ και η φτηνότερη τετράκλινη καμπίνα στα 70 ευρώ το κρεβάτι.

Οι ακτοπλόοι

Ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πρότεινε μία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύθηκε να συζητήσει το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ αυτών που προτάθηκε από τους ακτοπλόους, είναι η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών από αυτά που οφείλει το κράτος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες από επιδοτούμενες γραμμές που έχουν ήδη εκτελεστεί, επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, επιβολή πλαφόν στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων στη μέση τιμή του περασμένου Δεκεμβρίου, μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 12% στο 6% και αύξηση κατά 30% στα μισθώματα για τις άγονες γραμμές μονοετούς διάρκειας.

Όλες οι άγονες γραμμές είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στις μονοετείς 58 συμβάσεις για την κάλυψη άγονων γραμμών τα μισθώματα είναι συγκεκριμένα και δεν προβλέπεται ρήτρα καυσίμων, ωστόσο στις πολυετείς υπάρχει ρήτρα καυσίμων που αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά θα αγγίξει μία αύξηση στο 8,5% σε κάθε τόνο πετρελαίου.

Για τις πολυετείς συμβάσεις, που είναι 19 στον αριθμό, η αύξηση της επιδότησης λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα θα γίνει αναδρομικά από 1/11/2021 και με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας.

Οι ελεύθερες γραμμές αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 200.

Δείτε  το σχετικό βίντεο: 

Μοιράσου το άρθρο!