Ναυτιλιακά - Μεταφορές

31/01/2013 - 06:07

Δεμένα τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι από τις 06.00 τα πλοία λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση ναυτεργατών στην πλατεία Καραϊσκάκη την Πέμπτη στις 5.30 το πρωί. Στις 10.30 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα έκαναν λόγο για σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει ο κλάδος τους.

Η ΠΝΟ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διεκδικεί:

– Άμεση ανάκληση του παραπάνω νομοσχεδίου.

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων καθεστώς.

– Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

– Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.

– Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας. Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, σε τουλάχιστον 7 πλοία τα πληρώματα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

– Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στον ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε

– Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στον φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.

Κοινή γραμμή από οκτώ σωματεία

Την αντίθεσή τους στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων: Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών, Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υ.Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Κυβερνητών - Μηχανοδηγών και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας.

Τα οκτώ σωματεία επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου «έχει ξεσηκώσει τη δίκαιη κατακραυγή όλων των μαζικών συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στον χώρο της Ναυτιλίας. Οι μόνοι που στήριξαν ως τώρα το νομοσχέδιο ήταν οι εφοπλιστικές οργανώσεις». Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται «χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους έλληνες ναυτεργάτες» γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά όχι μόνο τους δείκτες της ανεργίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία «οδηγούνται με βεβαιότητα σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία».

Μοιράσου το άρθρο!