Ναυτιλιακά - Μεταφορές

29/05/2013 - 15:28

Έρχονται (;) τα υδροπλάνα στο Βόρειο Αιγαίο

Έρχονται (;) τα υδροπλάνα στο Βόρειο Αιγαίο

yle="text-align: justify;">Επιθυμώντας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται από την πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, που διανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε ήδη τις πρώτες διερευνητικές της κινήσεις, προκειμένου να δώσει στα νησιά μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και να συμβάλλει στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων. Έχοντας επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα τα δεδομένα για την προώθηση μίας τέτοιας επένδυσης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με επιστολές του στον Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Invest in Greece», ενημέρωσε για την πρόθεση της Περιφέρειας για την ένταξη των νησιών της στην ανάπτυξη αυτής της δράσης, ζητώντας την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και σχετικές επαφές που θα συμβάλλουν στην προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται.

Στόχος αυτής της προσπάθειας, είναι η ένταξη της κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, με τη  νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, επιτρέπει στο εξής την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για τη λειτουργία υδροπλάνων, παρακάμπτοντας κάθε προηγούμενη γραφειοκρατική δυσκαμψία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρείες, Περιφέρειες, Δήμοι, ενώσεις πρόσωπων αλλά και το Δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια. Αναλυτικότερα, αρμόδια υπηρεσία ως η υπεύθυνη να παραλαμβάνει αιτήσεις κάθε ενδιαφερομένου και ως εκείνη που θα χορηγεί άδειες λειτουργίας υδατοδρομίων, ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών. 

Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμη και με ΣΔΙΤ ή διαδικασίες «Fast Track», ενώ έχει θεσπιστεί η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (όπου δηλαδή δεν θα απαιτείται άδεια) για τις έκτακτες – τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων.

Οι ενδιαφερόμενοι για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το διαμορφωμένο πλαίσιο, θα υποβάλλουν τους φακέλους τους στην «Invest in Greece» και εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν σχέδια δημοσίων επενδύσεων, θα στέλνουν τους φακέλους τους στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών και κρίνουμε πως η προοπτική λειτουργίας υδατοδρομίων εκτός του ότι δημιουργεί σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, θα συμβάλλει και στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων, εμπεδώνοντας παράλληλα το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των νησιών μας.

Συγχρόνως θα ενισχύσει τον τομέα του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Θέλουμε και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο τη συγκεκριμένη δράση, δημιουργώντας ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη για τις νησιωτικές μας κοινωνίες».

Μοιράσου το άρθρο!