Ναυτιλιακά - Μεταφορές

19/04/2022 - 07:35

Για τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Κύμη – Μεστά Χίου – Σίγρι Λέσβου

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό εργαζομένων Χαλκίδας 96,5 FM και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αποστόλου παραχώρησε ο Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, καθώς και σε γενικότερα θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της Κύμης.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης του Βουλευτή με τον Υπουργό αποτέλεσαν η χρηματοδότηση της άγονης γραμμής Κύμη-Μεστά Χίου- Σίγρι Λέσβου και η αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Εύβοια. Ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι «το λιμάνι της Κύμης είναι χαρακτηρισμένο ως λιμάνι εθνικής σημασίας και αποτελεί διεθνή πύλη εξόδου προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισα στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ότι, ενώ πρόκειται για ένα σύγχρονο λιμάνι, δεν έχει την αξιοποίηση που του αρμόζει. Αυτό που έχω ζητήσει και για το οποίο επέμεινα είναι να ενεργοποιηθεί η ακτοπλοϊκή γραμμή που θα ενώνει την Κύμη με τη Χίο και τη Λέσβο. Πρόκειται για μια γραμμή που έχει χαρακτηριστεί ως άγονη από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων.


 Υπάρχει μια δέσμευση ποσού που ανέρχεται στα 232.000 Ευρώ. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανόδου των καυσίμων, το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό, ώστε να έχουμε μία ετήσια σύνδεση της Κύμης με τη Χίο και τη Λέσβο. Αυτό που πρότεινα είναι το ποσό να εξακολουθήσει να είναι δεσμευμένο, να μην διατεθεί για άλλους σκοπούς και να εξετάσουμε ένα εναλλακτικό σενάριο, αντί για 12μηνη λειτουργία της γραμμής να υπάρξει 3μηνη για τους τρεις θερινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο), με ένα ταχύπλοο, ώστε να γίνει η αρχή.

Πιστεύω ότι στο μέλλον η γραμμή θα αυτή θα κατοχυρωθεί. Και τα τρία λιμάνια είναι σύγχρονα και δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Και της Κύμης, όπως και τα λιμάνια στα Μεστά και στο Σίγρι, τα οποία βρίσκονται στα δυτικά τμήματα των νησιών, δεν είχαν αξιοποιηθεί τουριστικά. Εκεί που καταλήξαμε είναι ότι θα υπάρξει διαδικασία, ώστε, αν όχι φέτος, το 2023 να ξεκινήσει η γραμμή, η οποία θα αξιοποιήσει τον λιμένα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Υπουργός είδε πολύ θετικά το θέμα και δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρότασή μου».

 

 https://eviaportal.gr/

Μοιράσου το άρθρο!