Ναυτιλιακά - Μεταφορές

13/09/2014 - 07:42

Η απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

style="text-align: justify;">Μετά από αρκετές ώρες αναμονής έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τις γραμμές που συνδέουν το Βόρειο Αιγαίο με την Βόρεια Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες , το Σ.Α.Σ. προτείνει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να πραγματοποιούνται δύο δρομολόγια την εβδομάδα για Καβάλα, ενώ το δρομολόγιο για Θεσσαλονίκη δεν θα συνεχιστεί. Για τα δρομολόγια της Καβάλας το Συμβούλιο δίνει δύο επιλογές στον Υπουργό.
 
1ο σενάριο
 
Δύο δρομολόγια: Καβάλα – Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Σάμο – Ικαρία – Πειραιά
 
2ο σενάριο
 
Το ένα δρομολόγιο: Καβάλα – Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Σάμο – Ικαρία – Πειραιά, ενώ το δεύτερο δρομολόγιο: Καβάλα – Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο - Πειραιά.
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας θα αποφασίσει άμεσα, την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, σε ποια εταιρεία θα αναθέσει την άγονη γραμμή, καθώς και ποια δρομολόγια αυτή θα εκτελεί. Η εταιρεία, η οποία, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η Hellenic Seaways, θα κάνει τα δρομολόγια αυτά, μέχρι την προκήρυξη του Διεθνή Διαγωνισμού, στον οποίο πιθανότατα, θα περιλαμβάνονται τα ίδια δρομολόγια.
 
Το αίτημα της εταιρείας  ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ Ν.Ε. έγινε δεκτό και το πλοίο «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ», μία φορά την εβδομάδα θα προεκτείνει το δρομολόγιο του στη γραμμή ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΛΗΜΝΟ – ΚΑΒΑΛΑ.
 
Ο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», αν και δεν συζητήθηκε σε αυτό το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, μετά την έκπτωση της θυγατρικής της ΝΕΛ, ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ, αποδεσμεύεται από τα Ψαρά και θα συνεχίσει να εκτελεί 3 φορές την εβδομάδα τον χειμώνα και 4 το καλοκαίρι, το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου τα Ψαρά πια θα εξυπηρετούνται μία φορά την εβδομάδα από ένα από τα πλοία που εκτελούν την γραμμή Πειραιά – Χίο – Μυτιλήνη.
 
Πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος και θα αναθέσει την εκτέλεση της άγονης γραμμής.
 
πηγη: Λημνιακή Φωνή
 
 
 
 

Η χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα ναυτιλίας και η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή, κατέδειξε για άλλη μια φορά την αποτυχία του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης της ακτοπλοΐας.
 
Η διαφαινόμενη κατάληξη της σημερινής συνεδρίασης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τους φόβους μας για την περαιτέρω υποβάθμιση της συγκοινωνίας στο Βόρειο Αιγαίο.
 
Μιλάμε για 2 δρομολόγια την εβδομάδα αντί για 3, για εξαίρεση της σύνδεσης των νησιών με την Θεσσαλονίκη (παραμένει μόνο η Καβάλα) και αποκλεισμό των νησιών των Φούρνων από την απευθείας συγκοινωνία με την Βόρεια Ελλάδα αλλά και τον Πειραιά.
 
Η βουλευτής Σάμου στην παρέμβασή της τόνισε ότι ο κύριος παράγοντας τον οποίο θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη του το Υπουργείο είναι η διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της συγκοινωνίας, της εδαφικής συνοχής, η επιβίωση και η ανάπτυξη των νησιωτών καθώς επίσης και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
 
Η εμβαλωματική λύση η οποία φαίνεται ότι θα προκριθεί επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κινείται στην λογική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ακτοπλοϊκών εταιριών αλλά και των τραπεζών.
 
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο, κοινωνικό φορέα συγκοινωνίας προβάλλει πλέον σαν επιτατική αναγκαιότητα για τα νησιά μας.
 
 
 
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ
 
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ
 
 

Μοιράσου το άρθρο!