Ναυτιλιακά - Μεταφορές

10/07/2022 - 07:25

«Ναυαγεί» η στάση στη Μυτιλήνη στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης με Θεσσαλονίκη

Ζωηρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης και τη δρομολόγηση πλοίου προκύπτει - εκτός από αυτό που έχει εκδηλώσει εδώ και τρία χρόνια η Levante Ferries  και από την Τουρκία. «Υπάρχουν Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στις διεθνείς μεταφορές και ήδη έχουν κάνει κινήσεις και σχετικές κρούσεις για να βάλουν πλοίο στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, ξεκινώντας τα δρομολόγια τους επόμενους μήνες» επιβεβαίωσε στο ethnos.gr o Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, σύμβουλος ανάπτυξης που σχεδίασε από το 2016 την λειτουργία της γραμμής και οργάνωσε όλες τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα μέχρι σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόσο σε ανώτατο πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο φόρτος του λιμανιού της Σμύρνης θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα μετά και την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Άγκυρας-Σμύρνης. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης μέσα από αυτό το μεγάλο οδικό έργο είναι και η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου της Κωνσταντινούπολης, κατευθύνοντας τα φορτηγά από Ιράν, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α. στο λιμάνι της Σμύρνης και από κει με πλοία την προώθησή τους στην Κεντρική Ευρώπη.

 

«Καμία εταιρία από αυτές που ενδιαφέρθηκαν μέχρι στιγμής δεν έχει εμπειρία στις διεθνείς μεταφορές και άρα να προχωρήσει»

Την ίδια ώρα παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς εκφράζουν σοβαρές. αμφιβολίες  για το κατά πόσον τελικά η Levante Ferries δρομολογήσει πλοίο στην συγκεκριμένη γραμμή, απόφαση που έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Η διετής- μέχρι στιγμής- καθυστέρηση δρομολόγησης πλοίου στη γραμμή Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, όπως έχει τονίσει η εταιρία, οφείλεται στην πανδημία η οποία πήγε πίσω τον σχεδιασμό της. Ωστόσο, όπως επισήμαναν τα συνδικάτα των Τούρκων φορτηγατζήδων σε δύο συσκέψεις που έγιναν για αυτό το θέμα, οι εξαγωγές πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην πανδημία

 

Οι τελευταίοι αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, κάθε πρόταση για διμερή συνεργασία με την ελληνική εταιρία ενώ άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν συμφωνίες και με τους εξαγωγείς της Σμύρνης που θα χρησιμοποιήσουν μεταξύ άλλων την γραμμή.

«Απαιτείται μια τεχνογνωσία στις διεθνείς μεταφορές. Η εταιρία που θα την αναλάβει πρέπει να την έχει. Και καμία από αυτές που ενδιαφέρθηκαν μέχρι στιγμής δεν την έχει και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες δρομολόγησης της γραμμής» τονίζει στο ethnos.gr ο σύμβουλος ανάπτυξης της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τριανταφυλλίδης.

Η γραμμή θα στηρίζεται στη μεταφορά φορτίων και όχι επιβατών

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται στη Δραπετσώνα οι τελευταίες επισκευές και εργασίες αναβάθμισης του πλοίου «Smyrna di Levante» και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας τοπλοίο σύντομα υπόσχεται να ταξιδεύει τους επιβάτες του από τη Νύφη του Θερμαϊκού στην Κοσμοπολίτικη Μικρασιάτισσα. Το πλοίο δέχθηκε ολοκληρωτική μετασκευή, ευρεία τεχνολογική αναβάθμιση, καθώς και πλήρη αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων. Έχει μήκος 160 μέτρα, ταχύτητα 18 κόμβους και θα μπορεί να μεταφέρει 950 επιβάτες, 60 φορτηγά, ενώ θα διαθέτει και 200 καμπίνες. Πρόκειται, όμως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς για πλοίο μεταφοράς κυρίως επιβατών και όχι φορτηγών.

 

«Η γραμμή θα δρομολογηθεί 100% και θα στηρίζεται κυρίως στη διαμετακόμιση φορτίων και όχι επιβατών. Ούτε σώζεται με επιδοτήσεις αυτή η γραμμή. ‘Βγαίνει’ μόνο με ικανό αριθμό μεταφοράς φορτηγών» εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς πράκτορες μπορεί να πάνε πολλοί Έλληνες να δουν την Σμύρνη, δεν θα έρθουν όμως τόσοι πολλοί Τούρκοι όταν θα πρέπει να πληρώσουν 70 ευρώ για την έκδοση βίζας, χωρίς να υπολογίζεται και η τιμή του εισιτηρίου,

 

Από την άλλη, υπολογίζεται ότι συνολικά περισσότερα από 500.000 ΙΧ. από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου περνούν από την Εγνατία Οδό και είναι Τούρκοι μετανάστες απ’ όλη την Ευρώπη που γυρνούν στην πατρίδα τους για διακοπές κάθε χρόνο. Πάνω από τους μισούς πηγαίνουν στην Κεντρική Τουρκία. Αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την γραμμή γιατί με ένα εισιτήριο θα έχουν την δυνατότητα να περνούν από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και από την Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη, συνεχίζοντας το ταξίδι τους. Μια κίνηση που απαιτεί την συνεργασία τω πρακτόρων της Τουρκίας.

Το πλοίο δεν θα κάνει στάση στη Μυτιλήνη

Από τον χάρτη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης βγαίνει η στάση που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στη Μυτιλήνη διότι το τελωνείο του λιμανιού δεν διαθέτει ζώνη Σέγκεν και δεν μπορεί να υποδέχεται πλοία από τρίτες χώρες που κουβαλούν εμπορεύματα με δελτία TIR. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις για το θέμα της στάσης του πλοίου στη Μυτιλήνη με το υπουργείο να ανάβει «κόκκινο» καθώς το λιμάνι του νησιού δεν έχει τελωνείο που να πληροί τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών εισόδων από τρίτες χώρες. Το τελωνείο του λιμανιού της Μυτιλήνης δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για υγειονομικό έλεγχο ζώων και φυτών, ούτε όμως και σκάνερ για τα εμπορεύματα.

Μέχρι σήμερα, εξάλλου, δέχεται μόνο τουρίστες από τα τουρκικά παράλια, όχι όμως και εμπορεύματα.

 

πηγη:

Τίμος Φακαλής/  https://www.ethnos.gr/

Μοιράσου το άρθρο!