Ναυτιλιακά - Μεταφορές

08/06/2013 - 08:34

Ναυτιλία 2013: Επιστράτευση,ασυδοσία,απειλές

Παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά έγινε χτες το πρωί από επιτροπή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, η οποία κατήγγειλε την παρέμβαση εισαγγελέα την Τετάρτη το απόγευμα στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», ο οποίος, επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση που παραμένει σε ισχύ στα επιβατηγά πλοία, απείλησε με σύλληψη το πλήρωμα επειδή διεκδικούσε τα δεδουλευμένα του. Η επιτροπή της Ομοσπονδίας απαίτησε η Εισαγγελία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων που είναι νόμος του κράτους και την καταβολή των μισθών που οφείλονται στους ναυτεργάτες των επιβατηγών πλοίων.
 
Σημειώνεται ότι επί δύο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων μπλόκαραν την απλήρωτη εργασία στα επιβατηγά πλοία, ακινητοποιώντας τα στα λιμάνια, διεκδικώντας τα λεφτά τους. Η κινητοποίηση ήταν απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ την οποία πήρε κάτω από την όξυνση του προβλήματος και τη θέληση των ναυτεργατών, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή στην οργάνωσή της και στην εμψύχωση των πληρωμάτων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η κινητοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων των ναυτεργατών που ήταν απλήρωτοι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ένα χρόνο, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεσμεύτηκαν για την πλήρη εξόφληση μέχρι τις αρχές του Ιούλη.
 
Επιπρόσθετα, η κινητοποίηση ανέδειξε ότι εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας, πέρα από την απλήρωτη εργασία, παραβιάζουν πλήρως και τα ωράρια εργασίας, δηλαδή στοιχειώδεις κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οπως καταγγέλλουν τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ο πίνακας δρομολογίων που έχουν δώσει οι αρχές του ΥΝΑ στο πλοίο «ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ» της ΝΕΛ είναι απόδειξη ότι παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση 180 που αφορά τις ώρες ανάπαυσης του πληρώματος. Το πλοίο αναχωρεί Τρίτη πρωί από το λιμάνι του Λαυρίου και επιστρέφει Πέμπτη έχοντας 27 ενδιάμεσα λιμάνια!
 
Στο μεταξύ, χτες, το πρωί στο λιμάνι της Ραφήνας έγινε προσαγωγή δύο συνδικαλιστών για παρακώλυση συγκοινωνιών.
 
 
πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!