Ναυτιλιακά - Μεταφορές

19/05/2022 - 17:31

Παραμένουν στο «Νήσος Σάμος» 152 επιβάτες για Μυτιλήνη - Ελπίζουν στο «Διαγόρα»

Στο λιμάνι της Χίου θα διανυκτερεύσει, καθώς όλα δείχνουν, το πλοίο «Νήσος Σάμος», του οποίου η περιπέτεια μετά την πρόσδεση – θρίλερ τις πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, ακόμα δεν έχει λήξει και μαζί και η ταλαιπωρία περίπου 200 επιβατών με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το πλοίο, παραμένει μέχρι τις απογευματινές ώρες καθηλωμένο, επειδή ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για την αξιοπλοΐα του, προκειμένου να του επιτρέψει το λιμεναρχείο Χίου να αποπλεύσει για το επόμενο λιμάνι, της Μυτιλήνης.

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο λιμενάρχης κ. Παντελής Βατούσης από τον έλεγχο που διενήργησαν οι δύτες στα ύφαλα του πλοίου δεν διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο, πρέπει από τον νηογνώμονα να ελεγχθεί και εσωτερικά στο πλοίο ο χώρος των δεξαμενών, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι όλα έχουν καλώς και ότι το πλοίο είναι αξιόπλοο, υπάρχει πρόβλημα για τον απόπλου, δεδομένου ότι μετά το μεσημέρι επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες ακόμα και μέσα στο λιμάνι της Χίου.

Δεν υπάρχει, βέβαια, απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας, τίθεται όμως ζήτημα και υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο κατά την διαδικασία ανάσυρσης της καδένας (άγκυρα), που έχει πέσει στην νότια πλευρά του λιμανιού, το πλοίο δεν βρεθεί εκ νέου στην ίδια δυσχερή θέση που βρέθηκε το πρωί. Όταν, δηλαδή, ήταν αδύνατη η απομάκρυνσή του από το κρηπίδωμα, όπου και σύρθηκε με την δεξιά πλευρά και χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες από το πλήρωμα και τα ρυμουλκά για να το απομακρύνουν και να το οδηγήσουν στην θέση της ράμπας.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το πλοίο θα βρεθεί στην ίδια θέση που είχε βρεθεί το πρωί για να πάρει την άγκυρά του και με ακόμα πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, ήδη υπάρχει κυματισμός μέσα στο λιμάνι, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα επιχειρηθεί απόπλους. Φαντάζει δε ως φρονιμότερο να παραμείνει δεμένο στο λιμάνι για να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

 

 

Η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίζεται

Οι επιβάτες που κατέβηκαν στη Χίο, λίγο πριν τις 11 το πρωί σήμερα ήταν οι τυχεροί της ημέρας. Όσοι έχουν προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης, 152 επιβάτες, είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι και παραμένουν εντός του πλοίου, αναμένοντας τις εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλους 51 επιβάτες που από τη Χίο έχουν προορισμό την Μυτιλήνη.

Για όλους τους επιβάτες, όπως τονίζει ο κ. Βατούσης, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, τους έχει παρασχεθεί δωρεάν φαγητό, καθώς και καμπίνες για την διαμονή τους.

Εάν, τελικά, το «Νήσος Χίος» δεν αποπλεύσει απόψε για το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα γίνει τροποποίηση δρομολογίου και το «Διαγόρας» που αποπλέει απόψε από τον Πειραιά θα καταπλεύσει στο λιμάνι των Μεστών, όπου και θα μεταβούν όσοι παραμένουν στο «Νήσος Σάμος» για να ταξιδέψουν στην Μυτιλήνη.

 

πηγη:

https://astraparis.gr/

Μοιράσου το άρθρο!