Ναυτιλιακά - Μεταφορές

20/06/2014 - 14:34

Παρατημένοι στην Ισπανία απλήρωτοι ναυτεργάτες της ΝΕΛ

yle="text-align: justify;">Απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι σε λιμάνι της Ισπανίας βρίσκονται εδώ και μήνες οι ναυτεργάτες του ταχύπλοου «Παναγιά Πάρος» της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, χωρίς καμία μέριμνα από την εταιρεία αλλά και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Αυτό υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η οποία έχει επανειλημμένα καταγγείλει το πρόβλημα χωρίς έως τώρα να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση. Κάνει γνωστό επίσης ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο πλήρωμα του «Παναγιά Θαλασσινή», της ίδιας εταιρείας, που βρίσκεται στο Μαρόκο.
Να σημειωθεί ότι οι ναυτικοί του «Παναγιά Πάρος» βρίσκονται στο λιμάνι Algeciras της Ισπανίας αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς κάποιοι από αυτούς έχουν να πληρωθούν έως και 12 μήνες και προειδοποιούν ότι εάν το πρόβλημα δεν λυθεί και η εταιρεία δεν τους εξοφλήσει, θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες μέσω των ισπανικών τοπικών αρχών για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.
Τα δύο πλοία είχε ναυλώσει η ΝΕΛ στη θυγατρική της εταιρεία Inter Lines για να συνδέσουν ακτοπλοϊκά το Μαρόκο με την Ισπανία, αλλά λόγω των οφειλών στους ναυτικούς τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι Algeciras.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, σε επιστολή του προς τη ΝΕΛ και στον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τονίζει ότι «συνιστά ντροπή και κατάντημα για τη ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ αλλά και για τον υπουργό Ναυτιλίας και για τις υπηρεσίες του υπουργείου η αδράνεια που επιδεικνύουν απέναντι στους εγκαταλελειμμένους και απλήρωτους ναυτικούς των επιβατηγών-οχηματαγωγών “Παναγιά Πάρου” και “Παναγιά Θαλασσινή”».
Ο Αντ. Νταλακογεώργος σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός Ναυτιλίας «όταν πρόκειται για θέματα εφοπλιστών και της τρόικας αναλαμβάνει να τα διεκπεραιώσει με τον πιο πειθήνιο τρόπο, αποδεικνύοντας καθημερινά ποια είναι η αποστολή που του ανετέθη». Ζητά την άμεση εξόφληση και τον επαναπατρισμό των ναυτικών που ταλαιπωρούνται αφάνταστα από την ανάλγητη τακτική της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία είναι ναυτολογημένοι, ενώ επισημαίνει ότι «εάν και πάλι ο ΥΝΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιοριστούν στον γνωστό “χαρτοπόλεμο”, δηλαδή αποστολή εγγράφων με παραίνεση προς την εταιρεία για εξόφληση, θα είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι».
 
 
Χριστίνα Παπασταθοπούλου / Εφημερίδα των Συντακτών

Μοιράσου το άρθρο!