Ναυτιλιακά - Μεταφορές

28/11/2012 - 23:56

Το σχέδιο PLANET των ακτοπλοϊκών συνδέσεων

Το σχέδιο  PLANET των ακτοπλοϊκών συνδέσεων

Το σοβαρότατο ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Αιγαίο συζητήθηκε  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από αίτημα του Περιφερειακού Συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Στρατή Κόρακα, ενώ στη συνεδρίαση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο που εκπονείται από τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας εταιρεία PLANET και θα τεθεί προς διαβούλευση μετά τις 5 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΩΝ
Ο εισηγητής Στρατής Κόρακας επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο λόγος για τον οποίο επέμενε η «Λαϊκή Συσπείρωση» να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ακριβώς το σχέδιο της εταιρείας Planet για την ελληνική ακτοπλοΐα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την υποβάθμιση των λιμανιών των μικρών νησιών, καθώς και την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «Μεταξύ των στοιχείων φωτιά που περιέχει αυτό το σχέδιο, είναι και το εξής: Χαρακτηρίζονται ορισμένα λιμάνια του Αιγαίου ως κομβικά και τα υπόλοιπα ως περιμετρικά. Για παράδειγμα, το λιμάνι της Μυτιλήνης χαρακτηρίζεται κομβικό, ενώ τα λιμάνια της Χίου και της Λήμνου περιμετρικά. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι επιβάτες θα έρχονται όλοι στη Μυτιλήνη, θα κατεβαίνουν από το πλοίο και θα επιβιβάζονται σε άλλα μικρότερα και χαμηλότερων προδιαγραφών, προκειμένου να μεταφερθούν στα νησιά τους. Αυτό φυσικά θα γίνει αν και εφόσον το πλοίο δεν έχει πρόβλημα και αν ο καιρός το επιτρέψει. Αποτέλεσμα, η ατέλειωτη ταλαιπωρία και καθυστέρηση, ώσπου ο επιβάτης να καταλήξει τελικά στο νησί του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάμος θα υπάγεται στο λιμάνι της Σύρου, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ το κομβικό λιμάνι των Δωδεκανήσων θα είναι η Ρόδος. Επιπλέον, καταργείται το όριο ηλικίας των σκαφών. Μέχρι τώρα ήταν 35 χρόνια. Καταργούνται τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας για τους ξένους, ο σωστός έλεγχος των ναυαγοσωστικών μέσων, η σύνθεση του πληρώματος που εξαρτάται σήμερα από τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος του πλοίου».

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΟΠΛΟΩΝ
Την άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη μελέτη PLANET ζήτησε ο Β. Τεντόμας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια οφείλει και πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία της διαβούλευσης με την κατάθεση προτάσεων για το θέμα, που καίει τα νησιά μας και την ανάπτυξή τους. Επισήμανε δε, πως όταν μελετήσει κανείς την πρόταση διαπιστώνει ότι πρόκειται για την κωδικοποίηση όλων των αιτημάτων και των συμφερόντων των ακτοπλόων. «Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, είναι πλέον υποκαταστήματα των τραπεζών, αφού ελέγχονται πλήρως από αυτές. Οι δε, τράπεζες και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα, είναι γνωστό για τις αδηφάγες διαθέσεις του. Δυστυχώς, τα πιο μικρά νησιά όπως η Λήμνος, η Ικαρία κ.λπ. κινδυνεύουν με παρατεταμένα ακτοπλοϊκά μπλακ άουτ, όταν οι εφοπλιστές κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να πραγματοποιούν δρομολόγια στις περιοχές αυτές. Τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οφείλονται σ ένα μεγάλο ποσοστό και σε δικά τους λάθη και άστοχες επιλογές, όπως για παράδειγμα η αγορά των ταχύπλοων που είναι ασύμφορα λόγω του μεγάλου κόστους των καυσίμων. Φυσικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις διεθνείς συγκυρίες με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά και τη μείωση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης».

 



ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Σπιλάνης, αναφέρθηκε στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ακτοπλοΐας, για την οποία ανάλογη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
«Οι αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο του 2001 θα γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες των νησιών, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η νησιωτική πολιτική είναι στενά συνδεδεμένη με την ακτοπλοΐα. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν εισηγήσεις στο άμεσο διάστημα. Η μελέτη Planet προσπάθησε να κωδικοποιήσει τα στοιχεία άλλων μελετών που έγιναν στο παρελθόν για το θέμα, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα.
Σήμερα γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, που θα παρακολουθεί αν εκτελείται σωστά το έργο που έχουν αναλάβει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Η θέση του Υπουργείου είναι να δούμε πώς το δίκτυο της ακτοπλοΐας θα επιτρέψει να έχουμε νησιά 365 ημερών και τι πρέπει να κάνουμε γι αυτό».
Ο Γ. Σπιλάνης απαντώντας στις αναφορές του Στρ. Κόρακα για κομβικά και περιμετρικά λιμάνια, τόνισε ότι αυτό αφορά μόνο το Νότιο Αιγαίο, όπου υπάρχουν πάρα πολλά μικρά νησιά, τα οποία σήμερα δεν διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για να προσεγγίσει με ασφάλεια ένα μεγάλο πλοίο. Τόνισε δε, ότι υπάρχει πληθώρα προτάσεων, διαφορετικού χαρακτήρα από τους φορείς, για κυκλικά ή ακτινωτά δρομολόγια.
Αναφερόμενος δε, στη σύνδεση ακτοπλοΐας και τουριστικής κίνησης, επισήμανε ότι ίσως θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα της έγκαιρης ανακοίνωσης των δρομολογίων του καλοκαιριού πολλούς μήνες νωρίτερα, ώστε ο επιβάτης να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει με ακρίβεια τις διακοπές και τα ταξίδια του. Απαντώντας σε ερώτηση περιφερειακού συμβούλου για μείωση 20% στα κονδύλια του υπουργείου, ομολόγησε ότι αυτό ισχύει, όμως γίνεται προσπάθεια η μείωση να μην επηρεάσει τις άγονες γραμμές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα γίνει περικοπή άλλων δαπανών προκειμένου να μην επηρεαστούν οι άγονες γραμμές.

ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Βαλσαμίδης ζήτησε να υπάρξει εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχέδιο PLANET, τονίζοντας ότι όλες οι διαπιστώσεις που έγιναν από το Υπουργείο και το Γενικό Γραμματέα για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, είχαν γίνει ένα χρόνο νωρίτερα από το ίδιο το συμβούλιο. Ο ίδιος ζήτησε να αξιοποιηθούν και τα στοιχεία μελέτης για το συγκοινωνιακό ισοδύναμο που εκπονήθηκε πριν μερικούς μήνες στο σχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση.

 

(φώτο: αρχείο)

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!