Ναυτιλιακά - Μεταφορές

16/03/2015 - 15:31

Στασιμότητα ή "κάθε λιμάνι και καημός"

Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) έτους 2012 είχαμε, ως Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, περιλάβει χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στους λιμένες Πλωμαρίου και Περάματος.

Στο Π.Δ.Ε. 2013 είχαμε περιλάβει χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στους λιμένες Πέτρα, Μήθυμνα, Ντίπι, Ταβάρι, Παναγιούδα, Θερμή Σκάλα Σκαμιάς.

Δυστυχώς, κανένα έργο δεν κατασκευάστηκε για "μύριους όσους λόγους", παρά τα συνεχή παραινετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και τις 4 συσκέψεις που οργανώσαμε στο Λ.Τ. Λέσβου. Προσφάτως, 2015,  δημοπρατήθηκε η παρέμβαση στο Πέραμα, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.  Σημειώνεται ότι σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες είχαμε διαθέσει κονδύλια, η απορρόφηση είτε ολοκληρώθηκε (π.χ. Χανιά) είτε είναι σε εξέλιξη.

Ως αποτέλεσμα της μη απορροφήσεως των κονδυλίων 2012 και 2013, το Υ.Ν.Α. δεν διέθεσε πιστώσεις στη  Λέσβο στο Π.Δ.Ε. 2014 για παρέμβαση σε νέους λιμένες της Λέσβου, αλλά επαναπεριέλαβε τις πιστώσεις του 2013 για τους 7 λιμένες. Στο τέλος του 2014 το Υ.Ν.Α μείωσε τον προϋπολογισμό έτους 2015 του Λ.Τ. Λέσβου κατά ένα σεβαστό ποσό.

Μετά τα παραπάνω δεν έγινε δυνατή η ένταξη για χρηματοδότηση στο 2014 και στο 2015 παρεμβάσεων στους λιμένες Κρατήγου, Σκάλας Παρακοίλων, Πύργων Μεσαγρού, Σκάλας Μιστεγνών, Σκάλας Παμφίλων και Ευρειακής, για ορισμένους εκ των οποίων το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων Ε.Μ.Π. είχε ετοιμάσει και παραδώσει στο Λ. Τ. Λέσβου σχέδια έργων.

 

Καθ. Κ. Ι. Μουτζούρης

  

Μοιράσου το άρθρο!