Ναυτιλιακά - Μεταφορές

05/08/2012 - 20:26

Στήριξη και κίνητρα για επιβίωση της ακτοπλοΐας

Κώστας Μουσουρούλης  Lesvosnews

style="text-align: justify; ">Τους άξονες της «εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής» που χαράσσει η κυβέρνηση παρουσίασε χθες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της ακτοπλοΐας, στην παροχή κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των πλοίων υπό ελληνική σημαία, στην προώθηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και την προσέλκυση επενδύσεων.
 
Ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε χθες στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην αξιολόγηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που έχουν ανατεθεί με συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας-άγονες γραμμές και να τα συσχετίσει με τις πραγματικές συγκοινωνιακές ανάγκες.
 
«Θα κοιτάξουμε να δουλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, για τη διεύρυνση από τον κλάδο ελέγχου εμπορικών πλοίων ισοδύναμων μέτρων αναγνωρισμένων οργανισμών, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί πιστοποιητικό κατάταξης και να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για τον περιορισμό του κόστους εργασίας» πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Προανήγγειλε δε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας των άγονων γραμμών, προκειμένου να αποφευχθούν δικαστικές προσφυγές. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το υπουργείο θα προσπαθήσει να αποφύγει περικοπή δρομολογίων ή προσεγγίσεων.
 
Ο κ. Μουσουρούλης, όμως, τάχθηκε υπέρ της χάραξης ενός νέου οργανωτικού μοντέλου για τη διαχείριση του δικτύου των δημόσιων πόρων που συνδέονται οι άγονες γραμμές, στο οποίο τον καθοριστικό ρόλο θα αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.
 
Συνένωση λιμενικών Ταμείων
 
Στο σκέλος της ανάπτυξης των λιμένων ο κ. Μουσουρούλης επισήμανε τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν προκύψει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, λόγω της σύγχυσης που έχει προκύψει σχετικά με τον ιδιωτικό ή δημόσιο χαρακτήρα των επενδύσεων.
 
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των 800 λιμένων τα οποία διαχειρίζονται 70 ξεχωριστοί φορείς. «Εάν τα λιμενικά Ταμεία δεν συνενωθούν για να μετασχηματιστούν σε ανώνυμες εταιρείες ή να απορροφηθούν από ανώνυμες εταιρείες δεν πρόκειται ποτέ να καταστούν βιώσιμες οικονομικές μονάδες ούτε να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους βουλευτές όλων των πτερύγων να στηρίξουν την προσπάθεια να καταστούν τα λιμενικά Ταμεία βιώσιμες οικονομικές μονάδες. Ανακοίνωσε, πάντως, ότι προς το παρόν έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον στον Πειραιά για τερματικούς σταθμούς αυτοκινήτων, εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιέρας, αλλά και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στη Θεσσαλονίκη στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων.
 
Ο υπουργός Ναυτιλίας κατέθεσε, όμως, και μια πρόταση για τα λεγόμενα «ορφανά» λιμάνια δηλαδή όσα δεν πρόκειται να ενταχθούν σε κάποιο μοντέλο συγχωνευμένου λιμενικού ταμείου, είτε σε ΑΕ. Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία διεύθυνσης μικρολιμενικών υποδομών σε κάθε νησιωτικό δήμο, προκειμένου να υπάρχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών, καθαριότητας και παροχής ύδατος.
 
Τέλος, όσον αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται στην οριοθέτησή της με τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο θα μπορούσε να μετέχει και η ΝΑΥΣΟΛΠ.
 
Τόνισε, επίσης, ότι εξετάζεται και μια μελέτη που έχει κατατεθεί από τα συνδικάτα των τριών ναυπηγείων (Σκαραμαγκάς, Νεώριο, Ελευσίνα) και η οποία προκρίνει τη λύση της συνένωσης ή τουλάχιστον της συνεργασίας τους.
 
πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μοιράσου το άρθρο!