Ναυτιλιακά - Μεταφορές

16/06/2012 - 14:40

up date 4 επιθεώρηση πλοίου - Το "Νήσος Χίος" προσέκρουσε στο λιμάνι της Τήνου

trong>



Στο λιμάνι της Τήνου προσέκρουσε κατά τον απόπλου του λόγω των ισχυρών ανέμων το πλοίο «Νήσος Χίος», το οποίο μεταφέρει 1.183 επιβάτες.Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την πρόσκρουση. 

Το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίος-Τήνος-Πειραιάς.

Στη συνέχεια, επειδή δεν μπορούσε να προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Τήνου, καθώς εκείνη τη στιγμή έμπαιναν άλλα δύο πλοία, μεταφέρθηκε με ρυμουλκό στη Σύρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο έχει υποστεί ζημιά στην πρύμνη, ενώ ο καπετάνιος δήλωσε ότι «υπάρχει ελεγχόμενη εισροή υδάτων».

up date  

Αναμένεται να επιθεωρηθεί, προκειμένου να εκτιμηθεί και να επιδιορθωθεί η ζημιά.

Οι επιβάτες του πλοίου που ήταν προγραμματισμένο να αποβιβαστούν στην Τήνο θα προωθηθούν με το «Highspeed 5» που θα φθάσει στη Σύρο απο τη Μύκονο, ενώ οι υπόλοιποι που επρόκειτο να αποβιβαστούν στον Πειραιά, θα προωθηθούν με το «Highspeed 4» που θα φθάσει στη Σύρο προερχόμενο από τη Νάξο.

Το «Νήσος Χίος» που είχε στις 17:30 το απόγευμα, προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά θα αντικατασταθεί με το «Νήσος Μύκονος» το οποίο θα αποπλεύσει με μικρή καθυστέρηση στις 22:00 απόψε.

up date 2 

Η κακοτυχία για τα πλοία της Hellenic Seaways συνεχίζεται, καθώς πριν από λίγη ώρα είχαμε σύγκρουση εντός του λιμένα της Σύρου του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 5 με το Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ. Αναλυτικότερα, κατά την άφιξη του HIGHSPEED 5 στο λιμένα Σύρου και κατά την διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης το ταχύπλοο παρασύρθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων εντάσεως 8 με 9 μποφόρ που πνέουν στη περιοχή και προσέκρουσε στο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ με αποτέλεσμα να σπάσουν κάποια τζάμια και να τσακίσουν τα σίδερα τμήματος της γέφυρας του πλοίου.

Δεν έχει αναφερθεί πέρα από τις υλικές ζημιές κάποιος τραυματισμός επιβάτη ή μέλους του πληρώματος. Να τονίσουμε πως το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 5 κατέπλευσε στη Σύρο για να επαναπροωθήσει στους προορισμούς τους, τους επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ.

 

up date 3

Επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο- Τέλος στην Οδύσσεια των επιβατών

Πρόσκρουση Ε/Γ–Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» στην Τήνο και Ε/Γ–Ο/Γ «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5» στη Σύρο

Το Υπολιμεναρχείο Τήνου ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ–Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» Ν.Π. 10883, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο (Μυτιλήνη – Χίος – Τήνος – Πειραιάς), ότι κατά τον κατάπλου και στη διάρκεια των χειρισμών πρυμνοδέτησης στον εξωτερικό λιμένα Τήνου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (ΒΒΑ 7 τοπικά 8), εξήλθε ανατολικά του πράσινου φανού και ενδιάμεσα του υπό κατασκευή εξωτερικού λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα το πλοίο να προσκρούσει στα ύφαλα και να προκληθεί ρήγμα και εισροή υδάτων, χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.

Άμεσα τέθηκε σε ετοιμότητα πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ ο Πλοίαρχος του «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» δήλωσε ότι συνεχίζει τον πλου προς το λιμάνι της Σύρου.

Από τη Λιμενική Αρχή Τήνου ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα Ε/Γ–Ο/Γ πλοία «ΘΕΟΛΟΓΟΣ» Ν.Π. 11479 και «BLUE STAR NAXOS» Ν.Π. 11014 όπως συνοδεύσουν το «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» έως τον ασφαλή κατάπλου του στη Σύρο.

Προανάκριση για το περιστατικό πρόκειται να διενεργηθεί από το Υπολιμεναρχείο Τήνου.

Το «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» στο οποίο επέβαιναν 1.183 επιβάτες (473 για Τήνο και 710 για Πειραιά) κατέπλευσε στις 14.10 στο λιμάνι της Σύρου και αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες.

Στις 15.40 το Ε/Γ–Ο/Γ «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5» Ν.Π. 11419, το οποίο προσέγγισε εκτάκτως το λιμάνι της Σύρου για να παραλάβει τους 473 επιβάτες με προορισμό την Τήνο, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, προσέκρουσε ελαφρώς στο προσδεδεμένο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» με αποτέλεσμα το «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5»  να υποστεί ζημιά στην αριστερή βαρδιόλα.

Το «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5» κατέπλευσε ασφαλώς με ίδια μέσα στις 16.30 στο βόρειο τμήμα του λιμένα και επιβίβασε τους 473 επιβάτες.

Άμεσα στο σημείο μετέβη Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων διαπιστώνοντας ζημιά περιορισμένης έκτασης και συγκεκριμένα θραύση τεσσάρων κρυστάλλων στην αριστερή βαρδιόλα καθώς και ελαφρά στρέβλωση – εσωκοίλωμα βάθους περίπου 30mm στη μεταλλική δομή στήριξης των κρυστάλλων ενώ δεν παρατηρήθηκε ρύπανση θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Από τη Λιμενική Αρχή Σύρου απαγορεύθηκε ο απόπλους των Ε/Γ–Ο/Γ πλοίων «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» και «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5» ενώ οι 710 επιβάτες για Πειραιά προωθήθηκαν στις 19.50 στον προορισμό τους με το Ε/Γ–Ο/Γ «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 4» Ν.Π. 10773.  

 

up date 4

Μετά από επιθεώρηση από Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων στο λιμάνι της Σύρου επί του Ε/Γ–Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» Ν.Π. 1083 και με τη συνδρομή επαγγελματία δύτη διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα διαστάσεων 1,5 μέτρων ύψους και 1 μέτρου μήκους σε βάθος περίπου 2 μέτρων από την ίσαλο γραμμή, στην αριστερή πρυμναία πλευρά.

Από το ρήγμα προέκυψε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την κατάκλιση διαμερισμάτων (V13 – V12), καθώς και παύση λειτουργίας της αριστερής κύριας μηχανής λόγω ζημιάς στην αριστερή έλικα.

Με μέριμνα και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου, καθώς και προσωπικού Ναυπηγείου «ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.» πραγματοποιείται απάντληση με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επίσης διενεργήθηκαν καταδυτικές εργασίες με τοποθέτηση αυτοσχεδίων παρεμβισμάτων – υλικών (μουσαμά, νάιλον κ.λπ.) με αποτέλεσμα να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η εισροή υδάτων, χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση. 

Κατά τη διάρκεια εγκατάστασης εξοπλισμού απάντλησης υδάτων στο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στέλεχος Π.Υ. επέπεσε σε χώρο εντός του μηχανοστασίου από ύψος περίπου 2,5 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να διεκομίσθη στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο όπου και εισήχθη για ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των τραυμάτων στη δεξιά ωμοπλάτη και τα πλευρά.

Προανάκριση για το περιστατικό τραυματισμού στελέχους Π.Υ. διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύρου.

Κατόπιν προσωρινής αποκατάστασης ζημιάς του Ε/Γ–Ο/Γ «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5» Ν.Π. 11419 καθώς και κατάθεσης βεβαιωτικού κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα, σύμφωνα με το οποίο η κλάση του διατηρείται για ένα (01) μήνα, έγινε άρση απαγόρευσης συνέχισης πλόων, ενώ βραδινές ώρες χθες απαγορεύθηκε ο απόπλους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι 473 επιβάτες αποβιβάσθηκαν και μεταφέρθηκαν με μέριμνα της εταιρείας σε καταλύματα της περιοχής, ενώ πρωινές ώρες σήμερα πρόκειται να προωθηθούν στους προορισμούς τους.

Προανάκριση για το περιστατικό ελαφριάς πρόσκρουσης του «ΧΑΙ ΣΠΙΝΤ 5» επί του «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σύρου

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ και ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" ΝΑ  ΔΕΣΕΙ  ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ 

 

οι έξοδος των επιβατών από το "Νήσος Χίος"

Μοιράσου το άρθρο!