Οικονομία

04/10/2011 - 10:18

Παρέμβαση Β. Τεντόμα προς ΤΕΕ για τα αυθαίρετα

Προς:   κ. Παναγιώτη Πιττό  Πρόεδρο ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου.

 Κύριε Πρόεδρε,

Από χτες Δευτέρα, πρώτη εργάσιμη ημέρα κατά την οποία εφαρμόζεται ο Ν. 4014/2011 που αφορά στη «τακτοποίηση» (ή όπως αλλιώς λέγεται) των αυθαιρέτων κατασκευών, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί βομβαρδιζόμαστε από ερωτήσεις ιδιοκτητών αυθαιρέτων όπως:

  • Το αυθαίρετό μου εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου;
  • Ποια είναι η διαδικασία τακτοποίησης;
  • Πόσο θα κοστίσει;
  • Πόσο κατοχυρώνομαι με αυτή τη τακτοποίηση από μελλοντικές περιπέτειες (οικονομικές και άλλες);

Η απάντηση στο πρώτο κυρίως ερώτημα θα απαλλάξει τους συναδέλφους και τους ιδιοκτήτες από το ενδεχόμενο και τον κίνδυνο να ξεκινήσουν τη διαδικασία τακτοποίησης, να δηλωθεί το αυθαίρετο, να ξοδευτούν οι ιδιοκτήτες και τελικά να λάβουν την απάντηση ότι το αυθαίρετο δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νόμου 4014/11.

Επίσης με τον παραπάνω νόμο προκύπτουν μεγάλες ευθύνες στους μηχανικούς σε σχέση με τη μεταβίβαση ακινήτων και κάθε συνάδελφος απειλείται με αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος στη περίπτωση που βεβαιώσει λαθεμένα τη νομιμότητα κτισμάτων που είναι αντικείμενα μεταβίβασης.

            Από τα παραπάνω προκύπτει άμεσα η ανάγκη να οργανωθεί από πλευράς του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου σύσκεψη και συζήτηση σχετικά με τον νόμο 4014/11, με τη συμμετοχή των ελεγκτών μηχανικών της Πολεοδομίας Λέσβου και ή δυνατόν και εκπροσώπων του κεντρικού ΤΕΕ και του ΥΠΕΚΑ, ώστε έγκαιρα και έγκυρα να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σε πολλά άλλα που ανακύπτουν από τη καθημερινή μας τριβή με το θέμα.

            Αυτή η σύσκεψη θα έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα. Να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από το εύρος των περιοχών και των αυθαιρέτων κτισμάτων που καλύπτονται από τον παραπάνω νόμο. Γιατί η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κάτι οι «παραδοσιακοί» οικισμοί, κάτι οι περιοχές «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», κάτι οι «αρχαιολογικοί» χώροι κλπ, τελικά οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα μείνουν μόνο με τη προσδοκία επίλυσης του προβλήματός τους.

Με τιμή και εκτίμηση

Βασίλης Τεντόμας

Πολιτικός μηχανικός

Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Μοιράσου το άρθρο!