Οικονομία

24/06/2011 - 12:05

Αδειες οικοδομής-εξπρές με ευθύνη μηχανικών

Το φθινόπωρο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να φθάσει στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης πολεοδομικών αδειών και τις πολεοδομίες. Το νομοθέτημα μετατρέπει τις πολεοδομίες σε αρχειακές υπηρεσίες, καταργεί τον έλεγχο των μελετών για την έκδοση οικοδομικής άδειας και μεταβιβάζει την αρμοδιότητα άσκησης πολεοδομικών ελέγχων σε σώμα ιδιωτών μηχανικών. Το σώμα αυτό θα ελέγχεται από τους -τραγικά υποστελεχωμένους σήμερα- επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που θα μετονομαστούν σε επιθεωρητές Δόμησης.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο είναι τα εξής:

• Θεσμοθετούνται η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης. Η άδεια δόμησης δίνεται από την πολεοδομία σε 5 ημέρες από την υποβολή τριών δικαιολογητικών (τοπογραφικού, διαγράμματος κάλυψης και αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατήσεων) χωρίς έλεγχο, με ευθύνη του μηχανικού. Η άδεια δόμησης θα δίνεται σε 2 ημέρες, με την υποβολή των υπολοίπων μελετών. Οι μελέτες θα κατατίθενται με ευθύνη μηχανικού, χωρίς άλλο έλεγχο.

• Ιδρύεται το Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, από ιδιώτες μηχανικούς, που θα πιστοποιούνται έπειτα από εξετάσεις. Οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν την οικοδομή σε τρία στάδια. Οι ίδιοι θα ελέγχονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης (τέως Περιβάλλοντος) και Ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας των πολεοδομικών ελέγχων σε ιδιώτες δεν είναι αντισυνταγματική και θα δώσει τέλος στη διαφθορά των πολεοδομιών. «Δεν απεμπολεί η πολιτεία τον εποπτικό και ελεγκτικό της ρόλο, τον διατηρεί αυστηρότατα, απλά διευκολύνει τη ζωή του πολίτη», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτό που κάνουμε γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου». Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε με ποιον τρόπο θα ελέγχονται οι ιδιώτες ελεγκτές και ποιες θα είναι οι ποινές για τους επίορκους. «Θα υπάρχουν βαρύτατες ποινές σε μηχανικούς που αναλαμβάνουν ευθύνες, αλλά ξεφεύγουν από τα όρια», πρόσθεσε χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Σηφουνάκης, προανήγγειλαν την αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού περίπου σε ένα έτος από σήμερα.

  πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΙ

Μοιράσου το άρθρο!