Οικονομία

08/08/2011 - 14:44

Πιο ευέλικτοι οι διαγωνισμοί για τα μικρά γεωθερμικά πεδία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σημαντικές αλλαγές και μεγαλύτερη ευελιξία παρέχει ο νέος ενεργειακός νόμος στους περιφερειάρχες και τους γραμματείς των αποκεντρωμένων αυτοδιοικήσεων, για την εκμετάλλευση μικρών και μεσαίων γεωθερμικών πεδίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα να προκηρυχθούν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών που βρίσκονται στις περιφέρειές τους.

Ήδη το διάστημα πριν την ψήφιση του νέου νόμου,  το ΥΠΕΚΑ συνέδραμε από πλευράς τεχνογνωσίας τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Β. Αιγαίου, να προκηρύξουν διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη έτοιμα τεύχη δημοπράτησης για οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια θελήσει να προχωρήσει σε διαγωνισμούς. 

Παράλληλα σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, έχουν υποβληθεί προτάσεις γεωθερμικής έρευνας, για πιθανά γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας τον Ακροπόταμο Καβάλας, το Σουσάκι Κορινθίας και τη λεκάνη του Σπερχειού, περιοχές που εξετάζονται και πιθανότατα να προκηρυχθεί από πλευράς ΥΠΕΚΑ δεύτερος γύρος προκηρύξεων, μέσω νέου διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μανιάτη, οι προκηρύξεις αυτές πιθανότατα θα γίνουν μέσα στο προσεχές δίμηνο. Προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ είναι οι περιοχές που θα βγουν σε διαγωνισμό να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες ώστε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η γεωθερμία αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα μορφή ανανεώσιμης ενέργειας με δεδομένο ότι είναι η μοναδική που μπορεί να αποτελέσει και μονάδα βάσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, στη χώρα μας υπάρχουν σαράντα δύο εντοπισμένα γεωθερμικά πεδία χαμηλής, μέσης και υψηλής ενθαλπίας.    

Μοιράσου το άρθρο!